:

:

TV Most

clock

Februar 20, 2015   12:05

0

132

Ukrajina:Razmena optužbi, a mira nema

Portparol ukrajinske vojske Anatolij Stelmah izjavio je danas da su pobunjenici pucali prema ukrajinskim položajima više od 50 puta u poslednja 24 časa i da im je Rusija poslala tenkove uprkos primirju koji je stupilo na snagu 15. februara.

Proruski pobunjenici su sa svoje strane naveli da su ukrajinske snage bezbednosti danas prekršile primirje najmanje 20 puta.

Izvori bliski vlastima u Kijevu navode da se vlada "sada pita da li je vreme potrošeno za diplomatsko postizanje primirja omogućilo pobunjenicima da udvostruče napore kako bi zauzeli što veći deo teritorija" na istoku zemlje.

Stelmah je rekao da je selo Berđansk kod luke Marijupolj tokom noći bilo meta artiljerijskih i raketnih napada.

Pobunjenici su navodno ispalili rakete i na selo Kurahovo, zapadno od separatističkog uporišta Donjecka.

Posle povlačenja ukrajinske vojske iz Debaljceva porasla je zabrinutost da bi pobunjenici sada mogli da pokušaju da zauzmu Marijupolj, na obali Azovskog mora, koje se nalazi između Ukrajine, Krima i Rusije.

"Rusija unosi vojnu opremu u Ukrajinu, uključujući deset tenkova kod Marijupolja", rekao je portparol ukrajinske vojske.

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel, koji su posredovali u postizanju primirja prošle nedelje u Minsku, izjavili su danas da nemaju potvrdu o ulasku ruskih tenkova na ukrajinsku teritoriju.

"To, međutim, ne znači da se to nije desilo", rekao je Oland, koji je ponovio da primirje mora da se poštuje kako bi se uklonila opasnost od eskalacije sukoba.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus najavio je da će šefovi diplomatije Francuske, Nemačke, Rusije i Ukrajine u utorak u Parizu razgovarati o situaciji na istoku Ukrajine.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva