:

:

TV Most

Foto: Tanjug AP

clock

Januar 22, 2015   12:05

0

179

UKR: Povlačenje teškog naouružanja

"Ministri pozivaju sve strane da prekinu neprijateljstva" i povuku teško naoružanje do linije utvrdjene sporazumima iz Minska iz septembra prošle godine, navodi se u saopštenju usvojenom posle njihovog sinoćnjeg sastanka u Berlinu.

Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je sinoć da su se Rusija i Ukrajina saglasile o proceduri povlačenja teškog naoružanja u istočnoj Ukrajini.

Nemački ministar je rekao da dogovor, postignut sinoć posle više od tri sata razgovora u Berlinu, predstavlja napredak ali ne i "proboj" u naporima da se postigne mirovni sporazum za istočnu Ukrajinu, gde mesecima traju borbe između proruskih separatista i ukrajinske vojske.

Vojna i diplomatska napetost između Kijeva i Moskve porasla je ponovo poslednjih dana zbog jačanja borbi na istoku Ukrajine. Nekoliko sati pre sinoćnjeg sastanka u Berlinu ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je u Davosu da se više od 9.000 ruskih vojnika nalazi u njegovoj zemlji sa preko 500 tenkova, komada teške artiljerije i oklopnih transportera.

"Ovaj sastanak nije rešio sve probleme ali omogućio je da se dođe do sporazumao povlačenju teškog naoružanja s obe strane kontakt linije dogovorene u Minsku 19. septembra. Trilateralna kontakt grupa sastaće se nardnih dana da sprovede to povlačenje", rekao je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus.

On je dodao da će ministri kasnije odlučiti, zavisno od toga kako se sprovodi sadašnji dogovor, o održavanju samita u Astani (Kazahstan).

Tokom njihovog poslednjeg sastanka u Berlinu 12. januara četiri minsitra odložila su na neodređeno vreme samit u Astani koji je trebalo da bude održan 15. januar između predsednika Ukrajine i Rusije Petra Porošenka i Vladimira Putina pod pokroviteljstvo francuskog predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva