:

:

TV Most

clock

April 09, 2017   12:05

0

129

Ukinuta uredba EU, čekanja na hrvatskim granicama pola sata

Kako podseća Hina, u subotu uveče je, u dogovoru sa Evropskom komisijom suspendovana primena uredbe o pojačanoj kontroli na šengenskoj granici Slovenije i Mađarske prema Hrvatskoj, zbog višesatnih zastoja koje je njena primena izazvala, a aktivirane su ciljane kontrole putnika.

Uredba je, inače, suspendovana samo dan pošto je stupila na snagu.

Uvođenje sistematske provere na unutrašnjim granicama EU između Hrvatske, Slovenije i Mađarske dovelo je do višesatnih zastoja i dugih kolona na hrvatskim granicama.

Portal Indeks prenosi da je Slovenija najavila da će sledeće nedelje detaljno izvestiti Evropsku komisiju o problemima koji su se pojavili na graničnim prelazima sa Hrvatskom kada je uvedena sistematska kontrola šengenskih granica i predložiti neke izmene te uredbe, za koju je hrvatska policija rekla da je u dogovoru sa Evropskom komisijom privremeno ukinuta.

"Slovenija će iduće nedelje Evropskoj komisiji poslati detaljnu informaciju o prilikama koje je poslednja dva dana izazvalo sprovođenje uredbe o šengenskim granicama", rekao je za slovenačke medije Boštjan Å efic, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije.

Å efic je rekao da je Slovenija unapred ukazivala na moguće probleme sa primenom uredbe o sistematskoj kontroli dokumenata ne samo državljana trećih zemalja, nego i državljana EU, te predlagala promene, ali da to nije prihvaćeno.

Priznajući da su mere za veću bezbedost potrebne, on je ipak naglasio da bi njihovu primenu trebalo prilagoditi životnim potrebama.

Istakao je da će Slovenija, između ostalog, Evropskoj komisiji predložiti da iz sistematske kontrole granice bude izuzeto lokalno stanovništvo i dnevni migranti kojima bi sistematska i striktna primena uredbe mogla zagorčati svakodnevni život.

Istakao je i da dodatni problem stvara činjenica da Hrvatska još nema pristup Å engenskom informacionom sistemu (SIS), pa putnike treba proveravati i na slovenačkoj i na hrvatskoj strani granice.

"Ako Hrvatska do juna dobije pristup SIS-u, sistematska kontrola šengenske granice odvijaće se nešto lakše", naveo je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije.

Nakon što je Evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos upoznat sa nastalim problemima, dogovoreno je da se privremeno derogira primena Uredbe za granične prelaze na unutrašnjoj granici prema Sloveniji i Mađarskoj, saopšteno je u subotu uveče iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Načelnik uprave za granicu u Direktoratu policije Zoran Niceno je za HRT, upitan na koga se odnosi privremeno derogiranje, rekao da bi uredba privremeno trebalo da bide ukinuta i na slovenačkoj i na mađarskoj strani.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva