:

:

TV Most

clock

Maj 17, 2018   12:05

0

133

Ukinuta odluka o izdvajanju veštačenja komunikacije DB-ovaca


Portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić precizirala je za Tanjug da je rešenje od 24. aprila ukinuto i vraćeno prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.




"Apelacioni sud smatra da se osnovano žalbom tužilaštva za organizovani kriminal osporava pravilnost i zakonitost prvostepenog rešenja, jer je doneto uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pošto je izreka nerazumljiva, a u obrazloženju nisu dati razlozi o odlučnim činjenicama od kojih zavisi odluka o izdvajanju iz spisa, a dati razlozi su nejasni i u znatnoj meri protivrečni", navela je Piljić.



 

Ona je dodala da se u obrazloženju odluke Apelacionog suda između ostalog navodi da je, prvostepeni sud pre svega propustio da u rešenju taksativno navede šta se izdvaja iz spisa.


"Zbog toga da se na osnovu ovako nerazumljive izreke rešenja ne može tačno utvrditi koji su dokazi i predmeti eventualno nezakonito pribavljeni te shodno tome i izdvojeni iz spisa", napomenula je Piljić.



Sudsko veće Specijalnog suda odluku o izdavanju pomenutih dokaza doneo je na predlog branilaca optuženih, jer smatra da su izveštaji na osnovu kojih je urađeno veštačenje pribavljeni nezakonito, pa je odlučio da ovo veštačenje ne koristi kao dokaz u postupku.



U pitanju su telekomunikacije između pripadnika DB-a na dan ubistva i dan pred ubistvo, a izveštaj je sačinjen na osnovu koje su oduzete od Telekoma i Telenora, ali za sve trake ne postoji potvrda o oduzimanju.



Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik toga centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak kome se zbog bekstva sudi u odsustvu.



Njima se suđenje se nastavlja sutra u Specijalnom sudu u Beogradu.



Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.



Radonjić i Romić su od jula u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.



Radonjić i Marković se terete za podstrekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.



Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.



Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".



Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva