:

:

TV Most

clock

Jul 16, 2015   12:05

0

110

Uhapšena velika grupa sajber-kriminalaca



Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštava da su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili N. C. (23) iz Beograda, N. Ž. (37) iz Kruševca i S. M. (36) iz Užica.

Oni se terete da su članovi nekoliko kriminalnih internet foruma u kojima su bili jedni od administratora za probijanje bezbednosnih sistema banaka, zatim za krađu elektronskih podataka sa platnih kartica, kreiranja anonimnih komunikacija na Internetu i pravljenja i unošenja računarskih virusa u računarske sisteme i mreže.

Toj akciji prethodila je operativna akcija Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala "Ameks", u kojoj je 10. jula ove godine uhapšeno 11 osoba, među kojima je bio i N. C.

Sumnja se da je on koristeći forume i komunikaciju drugim tehničkim sredstvima na internetu pribavljao i razmenjivao podatke o kompromitovanim platnim karticama stranih državljana, kako bi ostali članovi grupe izrađivali falsifikovane platne kartice i biometrijske lične isprave.

Kako se navodi u saopštenju, oni su na taj način pribavili imovinsku korist, kako je do sada utvrđeno, u iznosu većem od osam miliona dinara tako što su na prodajnim mestima u Beogradu kupovali skupocenu tehničku i drugu luksuznu robu, a zatim je prodavali na crnom tržištu za gotovinu.

Policijski službenici su posle izvršenih pretresa našli i privremeno oduzeli veliku količinu tehničke i druge luksuzne opreme, računarske opreme, kao i sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica i ličnih isprava.

Sve osobe iz Srbije sprovedene su u tužilaštva za organizovani i visokotehnološki kriminal u zakonskom roku.

Osumnjičeni u međunarodnoj policijskoj akciji "Shrouded Horizon" terete se da su kroz pravljenje i razmenu kriptolokera, alata za DDOS napade, malicioznih softvera za krađu podataka sa platnih kartica i ostalih kriminalnih aktivnosti našli zajednički interes u kriminalnim forumima na internetu.

Predmet je poprimio internacionalni karakter nakon što je FBI obavestio predstavnike policijskih službi zemalja čiji su osumnjičeni građani članovi Internet foruma pod nazivima www.darkode.com, www.darkode.me.

FBI je zaplenio domen www.darkode.com, a u obaveštenju da je domen konfiskovan objavio je ambleme policijskih službi koje su učestvovale u toj međunarodnoj akciji, među kojima je i amblem Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

U akciji koju sprovodi američki Federalni istražni biro, uz koordinaciju Europolovog centra za sajber kriminal, učestvovali su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Kako se navodi u saopštenju tog ministarstva, osim srpske policije u akciji su učestvovale i policije Republike Srpske, Kanade, Australije, Indije, Brazila, Izraela, Velike Britanije, Nemačke, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Danske, Švedske, Letonije, Kipra, Kostarike, Kolumbije i Nigerije.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva