:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2015   12:05

0

110

Uhapšen Ardit Ferizi zbog hakovanja za potrebe IS

Za Ferizija se veruje da je vođa hakerske grupe na internetu, koja se zove Kosovska hakerska bezbednost. Najavljeno je da će mu biti suđeno zbog optužbi za hakovanje i krađu identiteta, prenosi AP.

U saopštenju se navodi da je Ferizi poznat pod hakerskim nadimkom "Th3Dir3ctorY,' upao u kompjuterski sistem službi u SAD i ukrao lične podatke o 1.351 vladinom službeniku.

On je u junu i avgustu, dostavljao te podatke članu IS Džuneidu Huseinu, poznatom i pod imenom Abu Husein al-Britani, koji je 11. avgusta objavio na Tviteru da je IS hakovala odeljenja vojske i vlade SAD, kao i link za dokument od 30 strana. Objava je namenjena pristalicama IS u SAD i na drugim mestima, sa ciljem da se ohrabre teroristički napadi protiv lica sa spiska.

"Zahtevamo da Ferizi odgovara za krađu informacija i ulogu koju ima u postavljanju vladinih službenika za ciljeve IS u SAD", navodi se u saopštenju pomoćnika državnog pravobranioca za nacionalnu bezbednost Džona P. Karlina.

Ferizi bi mogao da bude osuđen na 35 godina zatvora.

Šef malezijske nacionalne policije Halid Abu Bakar naveo je u saopštenju, da je 15. septembra, uhapšen mladić u 20-im godinama, za koga je istraga pokazala da je u kontaktu sa višim liderom Islamske države u Siriji.

On je optužen za davanje informacija o američkim službenicima, nakon hakovanja nekoliko servera.

Halid je rekao da je uhapšeni došao u Maleziju u avgustu 2014. godine da studira informatiku u privatoj ustanovi, kao i da će biti izručen SAD-u.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva