:

:

TV Most

clock

Oktobar 01, 2015   12:05

0

113

Ugrožena demokratija,opozicija traži ostavku vlade

Poslanici opozicije ponovo su danas blokirali početak sednice Skupštine Kosova, nastavljajući da se protive briselskom sporazumu, a nakon neuspelog ubeđivanja, predsedavajući je proglasio pauzu i pozvao stranačke predstavnike na dogovor.

"Sednice skupštine neće biti ni sutra", rekao je Veselji na vanrednoj konferenciji za novinare održanoj nakon blokade skupštine.

On je dodao da će Predsedništvo Skupštine Kosova tek naredne sedmice održati sednicu na kojoj će razmatrati dalji rad skupštine.

Veselji je naglasio da opoziciju neće nasilno izbaciti iz skupštine nego da će pokušati demokratskim sredstvima da se dogovore o nastavku rada institucije na čijem je čelu.

U isto vreme, konferenciju za novinare održali su i predstavnici kosovske opozicije, koji su rekli da "neće biti mira u Skupštini Kosova sve dok premijer Isa Mustafa ne povuče potpise sa brisleskih sporazuma".

Oni su najavili da će i dalje nastaviti sa blokiranjem rada Skupštine Kosova.

Predstavnici opozicije su naglasili da im više ne treba izveštaj premijera Mustafe nego njegovo " apsolutno i kategorično povlačenje potpisa sa sporazuma o ZSO".

Lider Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj je, posle odluke Veseljija da prekine današnje zasedanje Skupštine Kosova, rekao da se kosovski parlament pretvorio u izvršni organ umesto da bude ono što je po definiciji njegova funkcija, organ koji donosi odluke.

On je rekao da opozicija pokušava da stanje vrati u normalu i dodao da je Skupština Kosova izgubila svoju političku snagu.

"Niko, bez obzira na broj glasova koje ima u skupštini nema pravo da na svoju ruku odlučuje o značajnim temama. Ovo nije blokada rada skupštine već pokušavamo da joj vratimo legitimitet. Ne treba da postoji skupština koja donosi odluke na štetu zemlje", rekao je Ljimaj.

On je dodao da opozicija želi ostavku Vlade i da "nema više o čemu da se podnosi izveštaj jer se zna o kakvom je sporazumu reč".

Donika Kadaj-Bujupi iz Alijanse za budućnost Kosova je rekla da opozicija nema drugog puta za blokadu sporazuma koje je kosovska vlada potpisala, a koji, po njenim rečima, ugrožavaju budućnost zemlje, preneli su prištinski mediji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva