Vesti
Ugovor o Transportnoj zajednici doprinosi integraciji u EU

19:02, 13.07.2017

|

Izvor: Beta

Glavni ciljevi ugovora o Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana su povećanje investicija u saobraćajnu infrastrukturu u Srbiji i regionu, stvaranje jedinstvenog transportnog tržišta regiona i njegova integracija u zajedničko tržište EU, kao i povećanje stepena bezbednosti u saobraćaju na putevima, rečeno je danas Beti u Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.
Ugovor o Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana potpisan je u juče u Trstu na Samitu lidera Zapadnog Balkana.

"Neki od najvažnijih zadataka koji će se rešavati na osnovu ovog ugovora tiču se uklanjanja fizičkih barijera, dakle, tamo gde nema infrastrukture, ali je podjednako važno da roba na granicama ne stoji po nekoliko sati jer je naš cilj da što više tranzitnog saobraćaja ide preko Srbije", navode u ministarstvu.

Kako objašnjavaju, primena ugovora o Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana podrazumeva visok stepen uskladjenosti relevantnih propisa, uključujući oblast tehničkih standarda, interoperabilnost, efikasno upravljanje saobraćajem.

Dodatne prednosti su pojednostavljenje administrativnih procedura za prelazak iz jednog carinskog područja u drugo.

"Potpisivanjem Ugovora o transportnoj zajednici potvrdjuje se politička volja regiona da postane deo transportnog prostora i transportnih mreža EU", ističu u Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Taj ugovor podrazumeva i pripremu petogodišnjih planova razvoja sveobuhvatne i osnovne mreže i identifikaciju prioritetnih projekata od regionalnog interesa, kao i sistemski i uskladjen razvoj transportne infrastrukture železnica, puteva, unutrašnjih plovnih puteva, kontejnerskih terminala, luka i aerodroma u regionu.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design