:

:

TV Most

clock

Septembar 09, 2017   12:05

0

277

Ugledni filmski radnici o Samardžiću

Nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke i veliki poznavalac filmske umetnosti Radoslav Zelenović ističe da nas je napustio još jedan „reprezentativac“ prve postave Jugoslovenskog glumišta.

„Samardžićeva karijera skoro se poklapa sa istorijom jugoslovenske kinematografije. On je bio jedan od stvaralačkih temelja te kinematografije i veoma omiljen glumac kod miliona Jugoslovena koji su ga obožavali kao protagonistu filmskih ostvarenja i televizijskih serija“, rekao je Zelenović.

On je naglasio da je Ljubiša Samardžić sarađivao sa najboljim rediteljima koji su ga svaki na svoj način iznova otkrivali kao vrhunskog glumca.

„U svakoj od istorijskih celina jugoslovenske kinematografije Samardžić je učestvovao prvo kao glumac, a potom i kao producent i reditelj. Rano je odustao od pozorišta koje je tom njegovom odlukom dosta izgubilo, ali dobili su televizija i film. Na nama je da sačuvamo od zaborava bogat opus Ljubiše Samardžića“, istakao je Zelenović.

Naš poznati hroničar kulture i publicista Milan Vlajčić kaže da je Samardžić bio jedan od najcelovitijih glumaca na jugoslovenskim prostorima.

„Njegova vedrina i šarm u kombinaciji sa talentom, a kasnije i iskustvom, značili su karijeri barda glumišta. Njegove uloge ostaće upamćene u istoriji jugoslovenske kinematografije. Sa druge strane on se nije zadovoljio samo glumačkim pozivom već hrabro odlučio da se bavi produkcijom i kasnije režijom filmova. Bio je radoznao intelektualac i umenik renesansnog formata“, smatra Vlajčić.

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, napominje da je Samardžić bio jedan od najvećih jugoslovenskih i srpskih glumaca svih vremena, čovek koji za sobom ostavlja blistavu profesionalnu biografiju i neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji ali i na televiziji.

„Trebaće nam godine da bi se tako jedna ogromna karijera revalizovala na pravi način i sa svih aspekata. Manje se zna da je u svojoj rediteljskoj i producentskoj karijeri često davao prvu šansu mnogim mladim filmskim stvaraocima koji sada prave velike karijere, te da je i na taj način ostavio neizbrisiv trag u domaćem filmu. Jednostavno rečeno, nenadoknadiv gubitak“, rekao je Jevtić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva