:

:

TV Most

clock

Jul 15, 2015   12:05

0

140

Udruživanjem snaga i resursa do uspešnog povratka



Jevtić je, otvarajući sastanak Regionalne tehničke radne grupe u Prištini koji organizuje OEBS, rekao da je cilj tog skupa iznalaženje trajnih rešenja po pitanju povratka reseljenih na Kosovo, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.

"Jako je važno što nastavljamo sa ovom inicijativom i ovim pokazujemo da regionalnom saradnjom uz podršku međunarodne zajednice možemo trajno da rešimo pitanja povratnika", rekao je Jevtić.

Sastanku su prisustvovali predstavnici kosovske vlade, vlada Srbije, Makedonije i Crne Gore, predstavnici Komesarijata za izbeglice Srbije i Crne Gore, kao i predstavnici UNHCR, EU i OEBS-a na Kosovu.

Sastanak u Prištini je kao drugi korak nakon regionalne konferencije održane u Skoplju novembra prošle godine.

Izrazivši nadu da će ova regionalna inicijativa dati vrlo kvalitetne rezultate, Jevtić je rekao da očekuje da se danas konkretno razgovara o pitanjima koja se tiču uzurpirane imovine, dokumenata i svega onoga što na određeni način utiče na proces povratka raseljenih.

"Ovo nije pitanje samo rešavanja problema raseljenih lica, ovo je pitanje na koji način će se i naš proces evrointegracije u budućnosti sprovoditi jer dokle god imamo nerešena pitanja i raseljena lica, mislim da će to u dovoljnoj meri usporiti proces evrointegracija" naglasio je Jevtić.

Jevtić je izrazio uverenje da će se na sastancima tehničkih radnih grupa konkretizovati teme i oblasti delovanja i istakao da je formiranje grupa koje će se baviti problemima imovine i dokumenata važno za ostvarivanje prava na povratak na Kosovo.

Ministar Jevtić se tokom sastanka dotakao i tema koje su bitne za proces povratka, a to su ekonomija, zdravstvo, školstvo, bezbednost.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji, ministar je rekao da je situacija u regionu Peći alarmantna i svi moramo zajedničkim snagama raditi na prevenciji ovakvih incidenata kako situacija ne bi eskalirala.

Sledeća regionalna konferencija na visokom nivou se očekuje u prvoj nedelji oktobra, a do tada se planira održavanje još dva sastanka Regionalne tehničke grupe, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva