:

:

TV Most

clock

Januar 03, 2016   12:05

0

117

Udovički: Možda bude i manje otkaza u 2016.

Ona je u intervjuu "Blicu" naglasila da cilj ove vlade nije otpuštanje ljudi, već smanjenje budžetskog deficita što, kako objašnjava, ne mora da se postigne otkazima, već promenom načina rada.

"To treba da dokažemo i MMF-u. U budžetu za 2016. jesmo namenili otpremnine koje bi bile dovoljne za 25.000 otkaza, ali je budžet planiran vrlo konzervativno", rekla je Udovički, ocenivši da za Srbiju ne bi bilo dobro da u 2016. bez posla ostane 30.000 iz javne uprave.

Smanjenje javne uprave i promena načina rada su nužni i sigurno će u 2016. biti i penzionisanja i otpuštanja, navodi ona, ali i napominje da se broj zaposlenih smanjuje već dve godine te da ćemo se uskoro spustiti na nivo niži nego 2000.

"Moj je čvrst stav da dodatno otpuštanje 20.000 ljudi ove godine ne dolazi u obzir. Moramo i možemo veći deo ušteda da tražimo u promeni načina rada. Kad se posao organizuje drugacije, radiće se više i efikasnije", naglasila je, dodavši da je najvažnije poći od toga šta to građanima i privredi treba.

Upitana u kom resoru će biti najviše otkaza, ministarka kaže da se bar još pola godine neće znati gde će se kako tačno reorganizovati posao, a da će se tek onda bliže znati o drugom talasu otpuštanja.

"Rezultati detaljnijih analiza na kojima nam Svetska banka pomaže će se tek tad završiti. No, kako god da se osmisli reorganizacija, treba imati na umu da dve trećine svih zaposlenih u državi (84, bez javnih preduzeća) radi u prosveti i zdravstvu i da će oni biti nosioci promena", poručila je Udovički.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva