:

:

TV Most

clock

Novembar 06, 2015   12:05

0

113

Udovički: Imamo potencijal da radimo analize

"Zahvalna sam, a osećam pomalo i ljubomoru, jer bih volela da ovakve analize možemo i mi sami da pravimo, da postoje razvijenije institucije koje redovno imaju taj kapacitet", rekla je ona na predstavljanju izveštaja Svetske banke o Srbiji "Systematic Country Diagnostic", "Country Partnership Framework" i "Public Finance Review".

Kao zemlja imamo taj potencijal, ocenila je ona, ali nedostaje institucionalni okvir i ulaganje u svest o potrebi da se na objektivan i sistematičan način analizira stvarnost i ulaže u znanje.

Udovički, koja je i ministar državne uprave i lokalne samouprave, pohvalila je tom prilikom rezultate rada Republičkog sekretarijata za javne politike i unapređenje statističkih i analitičkih podataka nadležnih državnih institucija, kao preduslov za jačanje institucionalnog okvira za strateško planiranje.

Ona je dodala i da zavod za statistiku prolazi kroz reformu, a da će novi zakon o statistici uskoro "ugledati svetlost dana".

Nedostaje svest o potrebi da se nobjektivan i stvaran način analizira naša stvarnost, radimo na tome, važan korak

"Okvir Svetske banke za saradnju je usmeren na najpotrebnije za Srbiju, na trenutne izazove, a možda bi u budućnosti saradnja s ovom institucijom mogla da se proširi na lokalne samouprave i pitanje decentralizacije", rekla je ona.

Pominjući dobre ekonomske rezultate Srbije, Udovički je dodala da se već sada vidi povećanje likvidnosti u privredi i druge tendencije koje je Svetska banka predvidela u dokumentu koji se prezentuje danas.

"U poslovnom okruženju, gde vidimo i napredak Srbije na 59. mesto na Duing biznis listi Svetske banke, veliki je izazov institucionalna izgradnja i upravljanje državom koje bi podstaklo stabilnije okruženje za privredu i građane", rekla je Udovički.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva