:

:

TV Most

clock

Jun 18, 2015   12:05

0

141

Učinili smo sve kako bi se u Srbiji gradilo

Pred poslanicima će se u julu naći zakon o konverziji, a ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović ističe da je pitanje konverzije vraćeno sa političkog, na polje ekonomije.

Svi prethodni zakoni onemogućili su investitorima da grade, rekla je ministarka Mihajlović gostujući u Dnevniku RTS-a ističući da je učinjeno sve kako bi se u Srbiji ponovo gradilo.

"Od 660.000 hektara građevinskog zemljišta, 5.500 podleže zakonu o konverziji, što je manje od jedan odsto. Nekada su mogli samo da koriste zemljište, nisu mogli da grade. Sada smo gledali realnost, interes države i investitora. Pravo korišćenja biće prebačeno u pravo svojine, ili da imaju pravo zakupa na 99 godina po tržišnoj ceni", objasnila je Mihajlovićeva i dodala da ako su sagradili objekte, "to zemljište će imati naknadu nula".

Vrednost zemljišta je oko milijardu evra, a očekuje se, kaže, prihod oko 500.000 evra za Agenciju za restituciju, dok pedeset odsto ide u budžet Pokrajine ili Republike.

Na konstataciju da država nedovno novca ulaže u kapitalne projekte, ministarka Mihajlović ističe da se u njenom ministarstvu gradi deset puta više nego ranije. Grade se auto-putevi, a radi se i obnova postojećih puteva. Najavljuje i upotrebu pepela u gradnji.

Govoreći o sednici Vlade, ministarka je rekla da će se razgovarati o rezoluciji o Srebrenici i o podizanju zaštitne ograde u Mađarskoj zbog izbegličke krize.

Mihajlovićeva naglašava da je Srbija u prethodnih godinu dana pokazala da želi da bude i da jeste faktor stabilnosti u regionu, o čemu svedoče posete premijera Aleksandra Vučića BiH i Albaniji.

Kaže da rešenje humanitarne krize nije u zidovima. "Srbija je tranzitna zemlja, podizanje zidova je pitanje EU i o tome mora da se razgvoara", kaže Mihajlovićeva i ističe da to nije pitanje odnosa prema Srbiji.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva