:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2015   12:05

0

153

Učešće u mirovnim misijama jača poverenje u VS

Poslanici republičkog parlamenta danas razmatraju dve odluke o učešću pripadnika VS i MUP-a u multinacionalnim operacijama u ovoj godini, kojima je predviđeno da će pripadnici Ministarstva odbrane učestvovati u 19, a MUP-a u četiri mirovne operacije.
Gašić je poslanike pozvao da podrže predložene odluke, budući da Srbija učešćem njenih snaga odbrane u mirovnim misijama pokazuje da je aktivni činilac međunarodnog mira i bezbednosti. Time se, kako je dodao, jača i poverenje u VS u međunarodnom okruženju, ali i bezbednosni kapacitet VS.

Ministar je dodao da je imao priliku da poseti naš kontigent u mirovnoj operaciji u Centralnoafričkoj republici i da se uverio da pripadnici VS zadatke izvršavaju na visokom nivou i da dostojno predstavljaju VS i Srbiju. Gašić je precizirao da će u 19 multinacionalnih operacija ove godine biti upućeno do 670 pripdanika VS, na 357 pozicija, a da će to iziskivati finansijska sredstva od 1,3 milijarde dinara. Poslanici debatuju o predlozima odluka o usvajanju Godišnjeg plana upotrebe VS i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2015. godini i o učešću pripadnika VS u multinacionalnim operacijama u 2015. godini.

Njima je predviđeno da će pripadnici MUP-a učestvovati u mirovnim operacijama UN u Liberiji, Haitiju, Kipru i civilnoj misiji EU za upravljanje krizama, a pripadnici Ministarstva odbrane u mirovnim operacijama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Kipru, Libanu, u Centralnoafričkoj Republici, u Zapadnoj Sahari, u Republici Mali, u Džamu i Kašmiru, u Južnom Sudanu, kao i u dve operacije u Sudanu i na Bliskom istoku.

Takođe, učestvovaće i u misiji EU za obuku bezbednosnih snaga Somalije, vojnoj operaciji pomorskih snaga EU u toj zemlji, zatim u misiji EU za obuku bezbednosnih snaga Malija, vojnoj operaciji EU u Centralnoafričkoj Republici i u vojnoj savetodavnoj misiji EU u toj zemlji.

U paketu sa tim odlukama poslanici će debatovati i o ratifikaciji sporazuma Srbije sa Rusijom i Belorusijom o vojno-tehničkoj saradnji, odnosno saradnji u oblasti odbrane.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva