Vesti
UAE hakovali Katar kao temelj za diplomatsku krizu?

10:36, 17.07.2017

|

Izvor: Tanjug

Ujedinjeni Arapski Emirati navodno su naložili hakovanje naloga katarske vlade na društvenim mrežama, kako bi lažne izjave katarskog emira šeika Tamima Bin Hamad el Tanija bile objavljene, što je dovelo do diplomatske krize, navodi "Vašington post", citirajući neimenovane izvore iz bezbednosnih službi SAD
Foto Tanjug
Al Tani je navodno u maju hvalio Hamas i rekao da je Iran "islamska sila", što je dovelo do toga da Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipt i Bahrein prekinu sve diplomatske i transportne veze sa Katarom 5. juna ove godine, optuživši tu zemlju da podržava terorizam, piše "Vašington post".

Katar je u maju saopštio da su hakeri postavili sporne izjave na društvene mreže, objašnjenje koje su arapske zemlje odbile, prenosi Rojters.

Vašingotn post navodi da su obaveštajni zvaničnici SAD došli u posed operativnih podataka koji ukazuju na to da su najviši zvaničnici vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata razgovarali o planiranom hakovanju 23. maja, samo dan pre nego što su se dogodili.

Zvaničnici kažu da nije jasno dali su Ujedinjeni Arapski Emirati hakovali sajtove ili su platili nekome da to učini.

Ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u SAD Jusef el Otaiba demantovao je navode.

"Ono što je istinito je ponašanje Katara. Finasiranje i podrška ekstremista, od Talibana do Hamasa i Gadafija. Podsticanje na nasilje, radikalizaciju i podrivanje stabilnosti komšijskih zemalja", navodi se u saopštenju El Otaibe.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design