:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 09, 2015   12:05

0

114

U Železari upaljena druga visoka peć

Verovali smo u vas, ponosan sam na vas i dobro je što sam vas poslušao i što smo sačuvali Železaru, obratio se premijer Aleksandar Vučić stručnjacima i radnicima smederevske fabrike koji su zajedno s njim prisustvovali paljenju druge peći.

"Vi ste ovaj veliki uspeh napravili za celu Srbiju", poručio je premijer, primetivši da je ono što pravi Železara čini jedna odsto bruto društvenog proizvoda, a onda dodao:

"Od danas pravimo novih 400 miliona dolara, i to je novih jedan odsto rasta za celu Srbiju u narednoj godini", rekao je Vučić i dodao da je i prva peć "pravila" isti rezultat, što je takođe jedan odsto BDP, a ne 0,3 odsto, kako je ranije govorio.

Vučić je rekao da su u toku pregovori sa strateškim kineskim partnerom Hebej ajron end stil grupa" (84, HBIS grupa) i da je reč o drugoj ili čak najmoćnijoj čeličana u svetu.

"Oni su zainteresovani, kako kažu, da daju najmanje 300 miliona evra u investiciju za galvanizaciju. To bi značilo novi život ne samo za Smederevo, već i celu Srbiju. Ljudi u Srbiji to treba da znaju", poručio je Vučić.

Naš uslov je, naglasio je, da nema otpuštanja radnika.

"Svi moraju da ostanu, i nove da primite. To smo uspeli i sa sadasnsjim rukovodstvom i onima koji zele da uđu kao strateški partneri", naglasio je primijer.

On je rekao da je cena čelika trenutno na najnižem nivou u svetu, a to je 380 dolara po toni i dodao da će ona morati da ide najmanje na 480 dolara po toni.

"A onda mi postajemo profitabilni i zarađujete dodatni novac i posle nema zime, možete samo da pregovarate sa vlasnicima kako da povećavate sebi platu", rekao je prmijer.

Dodao je da s poduhvatima kakav je "oživljavnje" druge peći ne ide uvek sve glatko, a da je sada sve išlo.

"Od danas pravimo novih 400 miliona dolara za zemlju, za Srbiju! To je novih jedan odsto rasta za sledeću godinu zagarantovano. Ne mogu da sakrijem radost, rekao sam biće vatromet u Srbiji u momentu kada nađemo partnera za Železaru - i tako će i biti", kazao je premijer.

Podsetio je da su mnogi govorili kako Železaru treba "iseći" i dodao da je, iako ne zna kako se to "seče" Železara - uvek verovao u radnike koji su čuvali i sačuvali Železari i bili sigurni da ćemo naći rešenje.

"Budite vredni, volite svoju Srbiju i vodite računa o njoj, a mi ćemo voditi računa da vam pomognemo i da vam barem nikada ne odmognemo", zaključio je Vučić.

Peć, koja inače nosi naziv peć 1, u rad je puštena nakon četiri godine od gašenja, a u Železari radi visoka peć 2.

Peć broj 1 počela je da radi 1971. godine, a ugašsena je prvi put 1987. godine radi generalnog remonta, kada je počela da radi modernija visoka peć 2, čiji je maksimalni kapacitet 95.000 tona mesečno.

Visoka peć 1 je ponovo počela da radi tek 2005. godine, da bi je bivši vlasnik Železare, američki Ju-Es-Stil, ugasio 2011. godine.Kada je reč o pokretanju te peći, potrebno je da prođe 10 do 15 dana do potpune stabilizacije proizvodnje nakon čega se očekuje postizanje maksimalnih radnih kapaciteta na tom postrojenju od 75.000 tona mesečno.

U Železari naglašavaju da je 80 odsto radova na remontu visoke peći broj 1 urađeno sopstvenim snagama zaposlenih te kompanije.

U Železari radi ukupno oko 5.250 radnika, zajedno sa ograncima u Šapcu i Kučevu. U vreme bivše Jugoslavije zapošljavala je oko 14.000 radnika.

Maksimalna proizvodnja Železare sada se procenjuje na oko 2,2 miliona tona godišnje.

Smederevska železara je pod imenom Sartid prodata u martu 2003. americkom Ju-Es stilu za 23 miliona dolara i do pocetka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od američkog Ju-Es-Stila za simboličan jedan dolar.

Prvi tender za prodaju železare raspisan je aprila 2012. godine, a drugi u decembru 2014. i nakon neuspešnih pregovora sa američkim Esmarkom na tenderu za upravljanje Železarom je pobedio HPK Inženjering, koji je u martu ove godine preuzeo upravljanje srpskom čeličanom na čelu sa Peterom Kamarašom i Džonom Gudišem. Nedugo po preuzimanju, Kamaraš je izjavio da je Železara Smederevo izvanredna fabrika koja ima sjajnu perspektivu, te da može da se izdržava sama i da ne očekuje nikakvu pomoć srpske vlade.

Ta smederevska fabrika je u prva četiri meseca ove godine bila drugi izvoznik Srbije, posle prvoplasiranog Fijata iz Kragujevca.

Železara je u prvom kvartalu ove godine imala izvoz od 114,8 miliona evra, dok je u 2014. godini vrednost njenog izvoza bila ukupno 200,8 miliona evra.

Premijer Vučić je u međuvremenu saopštio da je Vlada Srbije prestala da izdvaja subvencije za Železaru Smederevo i da se ona postepeno oporavlja pod vođstvom novog menadžmenta, a da je proizvodnja duplirana na oko 90.000 tona čelika mesečno.

Početkom oktobra je izjavio da se vode ozbiljni pregovori sa Kinom i jednom velikom kineskom kompanijom koja je zainteresovana za Železaru Smederevo i da bi već u novembru mogao da bude postignut dogovor.

Vučić je precizirao da je reč o drugoj po veličini u svetu kompaniji za proizvodnju čelika koja želi da kupi Železaru Smederevu.

Premijer očekuje da će pokretanje druge visoke peći direktno uticati na povećanje bruto domaćeg proizvoda Srbije za 0,3 do 0,4 odsto.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva