Vesti
U Vojsku Srbije ove godine primljeno 277 profesionalnih vojnika

15:43, 12.03.2018

|

Izvor: Tanjug

Od 1. januara do danas je u Vojsku Srbije primljeno novih 277 profesionalnih vojnika, a očekuje se da će do kraja godine, u borbeni sastav naše vojske ući i 112 podoficira, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je zajedno za načelnikom Generalštaba, generalom Ljubišom Dikovićem prisustvovao obuci na pologinu "Peskovi".
arhivska fotografija

Obuku su izveli polaznici Centra za obuku i usavršavanje podoficira u okivru Osnovnog kursa za podoficire, a prisustvovali su i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.


"Naša Vojska se intenzivno obučava, naša Vojska povećava svoj borbeni sastav, kako po broju tako i po kvalitetu onih koji su uz nas, u njihovoj obučenosti i spremnosti da izvrše svaki zadatak. Mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da poboljšavamo kvalitet obuke, ali ne samo aktivnih pripadnika vojske, već ćemo se truditi i da imamo i što veći obuhvat rezervnog sastava, kako bi i rezervu pripremili za savremene izazove i za sve ono što očekuje svaku vojsku", rekao je ministar Vulin.


Komandant Centra za obuku i usavršavanje podoficira major Saša Puač istakao je da je prikazano taktičko uvežbavanje po temi "Vod u napadu, odeljenje u odbrani".


"Slušaoci 12. klase Osnovnog kursa za podoficire bili su u ulogama vojnika i komandira grupa, timova i odeljenja. Sam koncept programa namenjen je za obuku kandidata za početne podoficirske činove, odnosno komandire odeljenja, timova i grupa", rekao je Puač.


Istakao je da je današnje taktičko uvežbavanje priprema za vežbu koja će se održati zajedno sa Komandno-štabnim kursom i koja je osmišljena tako da polaznici Osnovnog kursa za podoficire izvršavaju zadatak dodeljen operativnom procedurom komandno-štabnog kursa.


Osnovni kurs za podoficire traje od 15 do 17 nedelja i čine ga obuka, stručnospecijalistička obuka i stažiranje u jedinicama Vojske Srbije. 


Po završetku Osnovnog kursa za podoficire, kandidati se proizvode u čin vodnika i postavljaju se na formacijska mesta u jedinicama Vojske Srbije.


Polaznici Osnovnog kursa za podoficire trenutno na poligonu "Peskovi" realizuju obuku koja budućim najmlađim starešinama omogućava da u realnom vremenu i prostoru proigravaju scenarije i situacije na koje mogu naići u mirnodopskim i ratnim uslovima na svojim dužnostima.

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design