:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Mart 12, 2018   12:05

0

104

U Vojsku Srbije ove godine primljeno 277 profesionalnih vojnika


Obuku su izveli polaznici Centra za obuku i usavršavanje podoficira u okivru Osnovnog kursa za podoficire, a prisustvovali su i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.


"Naša Vojska se intenzivno obučava, naša Vojska povećava svoj borbeni sastav, kako po broju tako i po kvalitetu onih koji su uz nas, u njihovoj obučenosti i spremnosti da izvrše svaki zadatak. Mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da poboljšavamo kvalitet obuke, ali ne samo aktivnih pripadnika vojske, već ćemo se truditi i da imamo i što veći obuhvat rezervnog sastava, kako bi i rezervu pripremili za savremene izazove i za sve ono što očekuje svaku vojsku", rekao je ministar Vulin.


Komandant Centra za obuku i usavršavanje podoficira major Saša Puač istakao je da je prikazano taktičko uvežbavanje po temi "Vod u napadu, odeljenje u odbrani".


"Slušaoci 12. klase Osnovnog kursa za podoficire bili su u ulogama vojnika i komandira grupa, timova i odeljenja. Sam koncept programa namenjen je za obuku kandidata za početne podoficirske činove, odnosno komandire odeljenja, timova i grupa", rekao je Puač.


Istakao je da je današnje taktičko uvežbavanje priprema za vežbu koja će se održati zajedno sa Komandno-štabnim kursom i koja je osmišljena tako da polaznici Osnovnog kursa za podoficire izvršavaju zadatak dodeljen operativnom procedurom komandno-štabnog kursa.


Osnovni kurs za podoficire traje od 15 do 17 nedelja i čine ga obuka, stručnospecijalistička obuka i stažiranje u jedinicama Vojske Srbije. 


Po završetku Osnovnog kursa za podoficire, kandidati se proizvode u čin vodnika i postavljaju se na formacijska mesta u jedinicama Vojske Srbije.


Polaznici Osnovnog kursa za podoficire trenutno na poligonu "Peskovi" realizuju obuku koja budućim najmlađim starešinama omogućava da u realnom vremenu i prostoru proigravaju scenarije i situacije na koje mogu naići u mirnodopskim i ratnim uslovima na svojim dužnostima.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva