:

:

TV Most

clock

Avgust 05, 2017   12:05

0

134

U većma srpske nacionalne manjine u HR pročitana "Izjava sećanja"

Srpsko narodno vijeće izražava žaljenje zbog svih žrtava te zbog svih onih koji su u ratnim razaranjima ostali bez svojih bližnjih, prijatelja i domova. Žalimo nad činjenicom da su životi sviju nas početkom ratnih razaranja zauvek promenili svoj tok. Izgubili smo živote kakve smo poznavali, navodi se u Izjavi sećanja.

Takođe, dalje se kaže, žalimo što rat nije završio operacijom Oluja, kako za srpske civile koji su ostali na svojim pragovima, tako i za sve nas koji danas živimo u Hrvatskoj. Hrvatska živi svoje postratno vreme, ali je ono daleko od postkonfliktnog društva mira.

U izjavi se podseća da je Olujom Hrvatska vratila svoju teritorijalnu celovitost temeljenu na Rezoluciji UN. No, teško je razumeti uništavanje na desetine hiljada kuća, seču stabala bagrema i zalivanje maslina mazutom u Dalmaciji, a kamoli ubijanje nedužnih i golorukih u njihovim dvorištima, najčešće starih i nemoćnih, te mučenje i zlostavljanje zarobljenih.

Naša je dužnost sećanje na zločine počinjene u ratu nad čovekom, bilo kojim! Naša je dužnost insistirati na tome da sve žrtve imaju pravo na spomen, a svi ljudi pravo na miran život, ističe SNV.

U izjavi se upozorava da cena te pobede nisu samo životi nedužnih u Oluji i pre nje nego i društvo koje se ni danas nije u stanju suočiti s vlastitom prošlošću. Nastojanje da se loša i sramotna prošlost u Drugom svetskom ratu poraženih nacifašističke i ustaške ideologije pokaže boljom, nije samo opasna za trenutak u kojem živimo i u kojem pišemo desetu Izjavu sjećanja, nego preti oduzeti nam našu budućnost.

Naše je pravo živeti u miru i sećati se onih bez kojih smo ostali. Od tog ne odustajemo, kao što ne odustajemo ni od očekivanja da će naša država, Republika Hrvatska, u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama, kazniti počinioce ratnih zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima, te priznati okolnosti i činjenice njihova stradanja i pridružiti nam se u spomenu na njih, kaže se na kraju Izjave sećanja.

Srpsko narodno vijeće sutra će u selu Uzdolje kod Knina održati komemoraciju za civilne žrtve Oluje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva