:

:

TV Most

clock

Maj 09, 2016   12:05

0

225

U Tužilaštvu BiH rekordan broj optuženih za ratni zločin

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, nakon tribunala u Nirnbergu i Tokiju posle Drugog svetskog rata nije evidentiran veći broj optuženih u domaćim ili međunarodnim tribunalima.

Prošle godine, na primer, donesene su tužilačke odluke u svim predmetima Kategorije 2, koji su iz tužilaštva Haškog tribunala kao najsloženiji predmeti prosleđeni na procesuiranje pravosuđu BiH.

"Optuženi protiv kojih smo do sada podigli optužnice i kojima je suđenje okončano u oko 80 odsto predmeta pravosnažno su proglašeni krivim i osuđeni su na zatvorske kazne. Procesuirani su i osuđeni za ratne zločine nad žrtvama svih nacionalnosti i u svim krajevima naše zemlje", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da tužilaštvo BiH intenzivno razvija regionalnu saradnju u naporima za procesuiranje ratnih zločina, pa su njihovi izuzetno dobri odnosi sa partnerskim tužilaštvima rezultirali procesuiranjem počinitelja ratnih zločina u celom regionu. Kolegama u Beogradu, Zagrebu i Podgorici zahvalili su na saradnji koja će se, kako su naveli, intenzivno nastaviti u narednom periodu.

U saopštenju se, međutim, ne navodi koliko među optuženima ima Srba, Hrvata ili Bošnjaka.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva