:

:

TV Most

clock

Oktobar 03, 2017   12:05

0

230

U Top100 kompanija Jugoistočne Evrope devet iz Srbije

Najbolje rangirana srpska firma je JP Elektroprivreda Srbije, koja se sa 19. pozicije u 2015. godini popela na zavidno sedmo mesto, potisnuvši iza sebe hrvatsku Inu, koja je pala sa prethodnog šestog na osmo mesto, prema podacima iz publikacije "Top100 companies South East Europe" dostavljene Tanjugu.

Naftna industrija Srbije (84, NIS) zauzela je poziciju broj 15, dok je kragujevački proizvođač automobila Fijat Krajsler Automobili Srbija na 26. mestu, a trgovinski lanac MerkatorS na 39.

Domaći telekomunikacioni gigant, Telekom Srbija, nalazi se na 57. mestu, ali je zanimljivo da se na listi deset najprofitabilnijih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope ova kompanija nalazi na 4. mestu sa stopom povrata od 16,19 odsto.

Preduzeće EPS Distribucija ostvarilo je spektakularan skok od 37 mesta, "preletevši" sa 96. pozicije iz 2015. godine na 59. mesto na novoj rang listi.

EPS Distribucija i njena matična kompanija Elektroprivreda Srbije se nalaze na čelu posebne rang liste "Top10 najdinamičnijih kompanija u 2017. godini", na kojoj, kako primećuje Seenews, "dominira Rumunija sa sedam učesnika, ali da su sve medalje uzele firme iz Srbije".

Naime, zlato i srebro su otišli elektroenergetskom operateru EPS Distribuciji i Elektroprivredi Srbije, dok je privatna logistička grupa Nelt uzela bronzu, navodi se u obimnog publikaciji, štampanoj na 86 strana.

Kako se precizira, EPS Distribucija je zabeležila 64-procentni rast prihoda u 2016. na godišnjem nivou, dok je Elektroprivreda ostvarila rast od 54 odsto, zahvaljujući restrukturiranju poslovanja, koje se sprovodi na osnovu trogodišnjeg plana koji je Vlada Srbije usvojila 2015. godine kako bi poboljšala efikasnost energetskog sektora u zemlji.

Trogodišnji plan uključuje poboljšanje naplate računa, smanjenje tehničkih i komercijalnih gubitak, podizanje regulisane tarife i obaranje operativnih troškova kroz povećanu efikasnost, optimizaciju ponude energetskog miksa i smanjenje broja zaposlenih, dodaje se dalje.

"EPS Distribucija je tako ograničila gubitke u prenosnoj i distributivnoj mreži električne energije na 12,96 procenata ukupne proizvodnje prošle godine sa 14,02 odsto 2015. godine, što je rezultiralo uštedom od više od 6,5 miliona evra", konstatuje Seenews.

Elektroprivreda Srbije je, sa svoje strane, ostvarila rast od 2,5 odsto u proizvodnji električne energije u 2016. godini, dok je proizvodnja uglja u rudama EPS-a porasla za 2,0 procenta.

Nelt je takođe impresionirao s povećanjem prihoda od 50 posto, zbog čega je ta kompanija prvi put ove godine uvrštena na rang listu Top100, zauzevši 69. poziciju.

Ispred Nelta se na 63. mestu našao trgovinski lanac Delez Srbija, koji je takođe napredovao za pet pozicija u odnosu na prethodnu godinu, a listu srpskih predstavnika zaključuje JP Srbijagas, koji je skliznuo na 71. mesto.

U ovogodišnjem izdanju "Top100 kompanija Jugoistočne Evrope", autori takođe navode da je prema, pisanju Fajnenšel Tajmsa iz avgusta ove godine, Srbija na prvom je mestu u svetu po direktnim stranim grinfild investicijama.

"Srbija je većinu investitora privukla kao izvozna platforma, pre nego kao tržište samo po sebi", citira Seenews članak britanskog lista.

Dodaje takođe da je broj stranih investitora u Srbiji, prema podacima države, prošle godine porastao na 77 sa 57 iz 2015, i da je 53 odsto investitora iz sektora proizvodnje elektronskih komponenti, auto-delova, nekretnina i tekstila.

"Kineska kompanija Mei Ta najavila je investiciju od 60 miliona evra u izgradnju jedne fabrike u blizini Beograda, uz finansijsku podršku srpske vlade, a drugi sektorski igrači, poput Teklasa, IG Bauerhin-a, Mekafora, Delfi pakarda, Jazakija takođe su najavili investicione projekte u zemlji", piše u publikaciji.

Takođe se navodi da automobilska industrija u Jugoistočnoj Evropi beleži procvat zbog nižih troškova proizvodnje i prijateljske investicione klime, i da je proizvodnja auto-delova jedan od najbrže rastućih sektora u regionu koji je atraktivan stranim investitorima.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva