:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Septembar 25, 2017   09:21

0

124

U toku izbor sudija i pomoćnog kadra


Sedamnaesti oktobar je datum do kojeg Sporazum o pravosuđu Beograda i Prištine treba da bude u potpunosti primenjen. Odnosi se na funkcionisanje tužilaštva i Osnovnog suda na severu Kosova.



"Što se tiče sudskog i stručnog kadra ovog suda mi smo preduzeli sve radnje, usmeno smo razgovarali sa svim kandidatima i oni su izabrani, i samo se čeka imenovanje od strane predsednika Kosova, a ostaje još da se sprovedu neke dodatne tačke ovog sporazuma", kaže izvršni direktor Sudskog saveta Kosova Škeljzen Malići.


Ono što se za sada zna je da će na osnovu sporazuma, ukupno biti 163 sudije i pomoćnog kadra.



Većina njih je srpske nacionalnosti. Za funkcionalan rad pravosuđa na severu Kosova i Metohije, kažu da je potrebno uhodavanje sudija i tužilaca, jer postoji razlika između zakonskih akata, po kojima su do sada i po kojima će ubuduće raditi.



"Mi imamo, predmete u kojima se može brže postupati, ali, nažalost, to su predmeti, krivični, prekršajni, gde je nastupila zastarelost. U tim predmetima će sudije i tužioci moći da postupaju bez posebne obuke, bez zakazivanja suđenja. Predmeti su laki za rešavanje, ali su vrlo obimni i tim će završiti jedan veliki deo posla, jer će nakon toga moći da se posvete predmetima gde su ispunjeni procesni uslovi da može da se postupa", objašnjava sudija Jelena Krivokapić. 



Nema tačne evidencije koliko predmeta čeka na izvršenje. Procene su od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada.



U Sudskom savetu kažu da će Sud u severnom delu imati dva departmana. Jedan, opšti – za građanske parnice, biće u južnom delu Mitrovice, dok će departman za krivična dela biti u severnom delu grada. Sud u severnom delu imaće i odeljenje Apelacionog suda sa sedištem u Prištini.



"Ovo Odeljenje biće nadležno da rešava po žalbama koje dolaze od stranaka sa severa, ali iz drugih delova Kosova, ukoliko to zahtevaju. U ovom odeljenju biće i Albanaca i Srba, a njihovo angažovanje zavisiće od nadležnosti sa predmetom", ukazuje Malići.



U Sudskom savetu navode da uporedo teku pripreme i u tužilaštvu, kako bi i ono krenulo da radi po dogovoru iz Brisela. Sedamnaesti oktobar je rok do kada sve pripreme treba da budu obavljene, a da sedam dana kasnije sud i tužilaštvo počnu da funkcionišu.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva