TV Most - U Srbiji smanjen nivo sive ekonomije: I to se vidi...
Vesti
U Srbiji smanjen nivo sive ekonomije: I to se vidi...

11:59, 11.02.2018

|

Izvor: Tanjug, B92

Preliminarni podaci Studije o stanju sive ekonomije u Srbiji govore da je nivo sive ekonomije u zemlji smanjen proteklih godina.

To je izjavio je potpredsednik Saveza za fer konkurenciju Vladimir Tipsarević.


On kaže da je opšti utisak da je stanje na polju sive ekonomije bolje i da se to vidi, kaže, kroz bolje prikupljanje prihoda. 


Medjutim, tačni podaci i brojke biće poznati na Nacionalnoj konferenciji o suzbijanju sive ekonomije koja će se održati 20. februara u Beogradu u organizaciji NALEDA i Saveza za fer konkurenciju, podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ) i u partnerstvu sa Vladom Srbije. 


"To je prva takva studija od 2013. godine i poslužiće da se na objektivan način sagleda gde je Srbija trenutno u tom smislu", kaže Tipsarević. 


Cilj rada Saveta za fer konkurenciju koji deluje unutar NALEDA je da se do 2020. godine nivo sive ekonomije u Srbiji spusti na nivo kakav su imale zemlje centralne i istočne Evrope u trenutku uključivanja u EU. 


"Ulazimo u period revizije nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i za jednu takvu reviziju jako je bitno da imamo objektivne kriterijume na osnovu kojih možemo da vidimo kakve su efekte imale dosadašnje mere i aktivnosti", objašnjava on. 


Što se tiče edukativne kampanje čiji je nagradna igra "Uzmi račun i pobedi" sastavni deo, kompanije okupljene u okviru Saveza za fer konkurenciju će i ove godine podržati kampanju. 


"Do sada smo prikupili preko 200.000 evra i ta cifra će sigurno vremenom rasti. Konačni cilj kampanje je da se pojača svest gradjana i privrede o štetnim dejstvima sive ekonomije", kaže Tipsarević. 


On je pozvao sve kompanije u Srbiji da se priključe akciji i podsetio da je prošli ciklus nagradane igre samo kroz poreske prihode doneo budžetu 73 miliona evra prihoda.

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design