:

:

TV Most

clock

Maj 09, 2015   12:05

0

177

U Srbiji obeležen Dan pobede nad fašizmom

Vulin je nakon polaganja venaca na Groblje oslobodilaca u Drugom svetskom ratu i Spomenik crvenoarmejcu rekao da je 9. maj 1945. godine bio pobeda slobodnog sveta koji su činili SAD, Velika Britanija, Francuska, Sovjetski savez i Jugoslavija i da je Srbija i tada bila na boljoj strani sveta.

On je naveo da je svaka revizija istorije zločin prema milionima pobijenih u Drugom svetskom ratu.

"Mi pamtimo i želimo da ostanemo na boljoj strani sveta, naši preci su nas tu doveli", rekao je on.

Vulin je rekao da je sistem fašizma pobeđen jer nema zemlje na svetu koju vodi fašista, ali da fašizam kao ideja nije i da će ga u tom smislu biti sve dok postoji zlo u ljudima.

"Kad čujete da bilo koju naciju neko želi da pokori, da bilo koga učini građaninom drugog reda, onemogući ljudska prava, uništi nečije kulturno-istorijsko nasleđe, onda je to fašizam. Dok ima zla u ljudima fašizam kao ideja neće biti pobeđen, a na nama je da od borbe protiv toga ne odustajemo", istakao je Vulin.

Vence na Groblju oslobodilaca i Spomenik crvenoarmejcu položio je ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, kao i predstavnici ambasada Belorusije, Ukrajine i Azerbejžana, kao i predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, SUBNOR-a i Grada Beograda.

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević je rekao da država sa ponosom ističe ulogu u antifašističkoj borbi.

"Mi smo civilizacijski, istorijski i kulturološki uvek bili deo Evrope, slobodarskog i modernog sveta, a moderna Evropa je nastala na tekovinama borbe protiv fašizma", poručio je on.

Na centralnoj državnoj ceremoniji intonirane su himne Srbije, Rusije, Belorusije, Ukrajine i Azerbejdžana, a vence i sveće su položili mnogobrojni građani.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva