:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 08, 2018   12:05

0

197

U Srbiji će biti regionalni centar za održavanje Erbasovih helikoptera

"Veoma smo zadovoljni našom saradnjom i, kada je u pitanju nabavka helikoptera H-145M, sve ide po planu i do kraja godine očekujemo dva helikoptera – jedan za Ministarstvo odbrane, a drugi za Ministarstvo unutrašnjih poslova", rekao je Vulin.
Ministar je dodao da je posebno značajno što se saradnja s renomiranom kompanijom diže na jedan viši nivo, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
Prema njegovim rečima, Zavod "Moma Stanojlović" će u budućnosti imati sposobnost i mogućnost da postane regionalni centar za održavanje "Erbasovih" helikoptera, ali i za održavanje naših "gazela" i biće u stanju da značajno razvije svoje kapacitete.
"To znači usvajanje novih tehnologija i znanja, zapošljavanje ljudi i naš izlazak na treća tržišta. Zavod na taj način zaista može da kaže da će imati sigurnu budućnost i to je ono što je za nas najvažnije, jer vi možete da kupite helikoptere, kao i avione, ali da osvojite tehnologiju i da naučite kako se održavaju, kako se s njima radi i zarađuje na tome, e to možete da uradite samo na ovaj način i zato je to za nas od ogromnog interesa", naglasio je Vulin.
On je podsetio da je Ministarstvo odbrane naručilo šest helikoptera, a tri Ministarstvo unutrašnjih poslova.
"Imaćemo četiri borbena helikoptera, a dva će biti namenjena za spasavanje i traženje. Svi će biti opremljeni najmodernijom tehnikom. Kupili smo izuzetan napadački sistem, a biće opremljeni i delom našeg naoružanja", dodao je Vulin.
Naveo je da "upravo radimo i dogovaramo se s nemačkim tehničarima kako da se postave određeni tipovi našeg naoružanja, na primer mitraljeska gondola 12/7 i kako da se postave određeni bacači nevođenih raketa od 80 metara".
Miloradović: Saradnja sa "Erbasom" benefit
Vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović istakao je da je jedan od ozbiljnih benefita za Srbiju u ovom poslu tehnološka saradnja koju imamo sa "Erbasom".
"Oni su jedna od dve najveće kompanije u avio-industriji u svetu i tehnologije kojima raspolažu su na najvišem nivou, a to je veoma velika stvar za odbrambenu industriju Srbije i generalno srpske odbrambene tehnologije, da se uključe u spisak dobavljača i nosilaca takve vrste tehnologije, da možemo da radimo i isporučujemo delove i komponente i budemo deo tehnološke podrške tog sistema", rekao je on.
Miloradović je dodao da se "paket" ostvaruje intenzivno, i dok se proizvode helikopteri, vrše se odgovarajuće pripreme u Zavodu "Moma Stanojlović".
On je kazao da investicije koje je Vlada Srbije izdvojila prošle godine, s ciljem da se kapaciteti Zavoda podignu na odgovarajući nivo, idu u tom pravcu.
"To je nešto što što će biti velika stvar ne samo za 'Momu Stanojlovića' već i za vazduhoplovnu industriju Srbije, jer će tehnologije koje se uspostavljaju imati veoma široku primenu, a nakon sertifikacija, Zavod će biti ovlašćeni centar za remont helikoptera 'gazela', a to je prilično velika flota koja leti širom sveta", ocenio je Miloradović.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva