TV Most - U Srbiji 1.114 slučajeva malih boginja
Vesti
U Srbiji 1.114 slučajeva malih boginja

19:47, 19.01.2018

|

Izvor: Tanjug

Za tri i po meseca u Srbiji je registrovano 1.114 slučajeva malih boginja, a dvoje pacijenata je umrlo zbog komplikacija, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut".


Najmlađa obolela osoba je uzrasta jedan i po mesec, a najstarija 60 godina. Većina obolelih osoba (93 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.
Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 141 obolele osobe.Zbog komplikacija bolesti u Beogradu je umro tridesetogodišnji mladić i u Nišu dvogodišnji dečak.


Od oktobra prošle godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije i intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od godinu dana do navršenih 14 godina.SAD: Upozorenje građanima za putovanje u Srbiju zbog boginjaAmerički Centar za kontrolu i prevenciju bolesti izdao je "upozorenje prvog nivoa" za putovanje u Beograd i Srbiju zbog prijavljene epidemije malih boginja.To je objavljeno na Tviteru Stejt departmenta, uz preporuku svima koji putuju u Srbiju da provere da li su vakcinisani protiv boginja vakcinom MMR.Kako je Centar naveo, pre odlaska iz SAD, deca starosti od 6 do 11 meseci trebalo bi da prime jednu dozu MMR vakcine, a odrasli i deca starija od jedne godine dve doze te vakcine.Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD naveo je da su "zdravstveni zvaničnici u Srbiji prijavili epidemiju malih boginja"."Male boginje su bolest koju izaziva virus koji se širi vazduhom disanjem, kašljanjem ili kijanjem. Virus malih boginja je veoma zarazan i može da opstane i do dva sata u vazduhu ili na nekoj površini. Simptomi su osip, visoka temperature, kašljanje i zapušen nos", navodi američki Centar.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design