:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 20, 2015   12:05

0

169

U Solunu otvorena Grčko-srpska privredna komora

Predsednik Grčko -srpske privredne komore, poznati biznismen iz Soluna, Kostas Georgiakos rekao je da je ideja stvaranja komore počela u periodu globalne ekonomske krize, kada teška vremena traže nova rešenja.

Kostas podseća da su Srbi i Grci nekada dosta dobro sarađivali i zato treba da obnove i pojačaju poslovne veze.

Prema njegovim rečima ranije je bio problem gde i kako investirati. "Sada ima mnogo mogućosti da rade jako dobro u turizmu, poljoprivredi i trgovini i ima dosta oblasti gde mogu da sarađuju dve zemlje“, tvrdi predsednik Grčko-srpske privredne komore .

Grčka je među prvih pet zemalja po investicijama u našoj zemlji, a robna razmena između Grčke i Srbije na godišnjem nivou je oko 360 miliona evra.

Konzul Republike Srbije u Solunu Siniša Pavić, izjavio je da Grke i Srbe vežu neraskidive istorijske veze jer su pored svega imali i iste neprijetelje kroz istoriju.

Prema njegovoj oceni, ponovo Grci i Srbi imaju „zajedničkog neprijatelja, ekonomsku krizu“ .

„Ljudi koji sede ovde, smatraju da nemamo pravo da sedimo skrštenih ruku i da moramo da uradimo nešto da stvari promenimo, ne čekajući da kriza prođe sama od sebe, rekao je konzul Siniša Pavić.

Formiranje Grčko srpske privredne komore ostvareno je na inicijativu biznismena iz Soluna, grčkih komora sa severa Grčke, Atine i Regionalne privredne komore Leskovca.

Potpredsednik novoformirane Grčko - srpske privredne komore Goran Jović iz Leskovca ocenjuje da je najvažniji zadatak udruženja da što pre postane pravi servis privredenika Srbije i Grčke.

„ Moramo iskreno da kažemo da ni srpski ni grčki privrednici nemaju prave informacije i to ne odgovara tradicionalnim odnosima koje imamo sa Grčkom. Zato će ova komora biti jedan centar za informisanje naših i grčkih biznismena, kako bi tačno mogli da vidimo šta je potrebno Grčkoj a šta Srbiji, što se tiče proizvoda. Ono što sada znamo šta bi bilo potrebno Grcima jeste hrana i nameštaj od drveta“, precizirao je za Tanjug Goran Jović koji je i predsednik Regionalne privredne komore Leskovac.

Pre svečanog otvaranja poslovnih prostorija, Gčko- srpske privredne komore u Ulici Tsimiski u centru Soluna , osveštanje poslovnih prostorija obavio je mitropolit solunski Antimos.

Otvaranju su prisustvovali predstavnici grčkih i srpskih regionalnih komora i grada Soluna, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i privrednici Grčke i Srbije.

Nakon svečanog otvaranja konzul Republike Srbije u Solunu Siniša Pavić organizovao je prijem u zgradi konzulata za sve osnivače i prijatelje Grčko-srpske privredne komore.

Kako je najavljeno u aprilu u Leskovcu biće otvorena kancelarija Grčko- srpske privredne komore.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva