:

:

TV Most

clock

April 21, 2016   12:05

0

115

U Skoplju sutra protestuju Albanci

Sinoćnji protesti u makedonskoj prestonici završeni su pozivnom porukom da će protesti biti nastavljeni "svakog dana u 18".

Za sutra je planiran javni skup u organizaciji Udruženja bivših političkih zatvorenika i prognanika Albanaca u Makedoniji, ratnih veterana OVK, pokreta za reformu - DPA i nacionalni demokratski preporod (RDK).

Oni su pozvali sve Albance, nevladine organizacije, nezavisne intelektualce, političke partije i sve građane da dođu na protest, koji će biti održan pod sloganom "Stop ovom sistemu".

Vise dimenzionalna kriza koja je pogodila zemlju - od neuspeha i nepoštovanja zakona, politizacije institucija, zaobilazeći pravo na punu ravnopravnost Albanaca i Makedonaca, probudila je etničke tenzije - direktno podriva temelje stabilnosti i postojanja državnog zakona, kažu organizatori sutrašnjeg protesta, preneli su makedonski mediji.

"Odluka Ivanova o aboliciji makedonskih političara i njihovih marioneta Albanaca koji su kršili zakon, koji zloupotrebljavaju položaj, te njihova umešanost u organizovani kriminal i korupciju, samo je dokaz više da u Makedoniji postoje dvostruki standardi i da su Albanci tretirani kao građani drugog reda", naveli su organizatori protesta Albanaca.

Oni, naime, smatraju da bi u situaciji gde politički dijalog daje nadu, gde se na najbrutalniji način krše sporazumi potpisanih uz posredovanje međunarodne zajednice, gde su zatvori prepuna nevinih Albanaca, gde se besramno trguje pravom na jednakost Albanaca i to od političkih zvaničnika koji sebe nazivaju Albance, degradira Albance albanski narod u Makedoniji, degradira ih i krši njhova prava na punu ravnopravnost, navode organizatori protesta Albanaca u Skoplju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva