:

:

TV Most

clock

Novembar 14, 2015   12:05

0

139

U Siriji traje 5 godina ono što se desilo u Parizu

"U Francuskoj se juče desilo ono što se dešava u Siriji već pet godina", naveo je Asad na susretu sa francuskim poslanicima u Siriji, prenosi Radio "Evropa1".

Asad je rekao da je "pogrešna politika" Francuske doprinela "širenju terorizma" što je kulminiralo serijom napada u Parizu, u kojima je, prošle noći, ubijeno 128 ljudi, a ranjeno blizu 200 osoba, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, preneo je AFP.

"Teroristički napadi čija je meta bila francuska prestonica Pariz ne mogu se odvojiti od onoga što se nedavno dogodilo u libanskoj prestonici Bejrutu i od onog što se dešava u Siriji proteklih pet godina i u drugim područjima", kazao je Asad.

Sirijski predsednik je naglasio da je "u protekle tri godine, upozoravao na to šta će se desiti u Evropi".

"Rekli smo, ne uzimajte olako ono što se dešava u Siriji. Evropski zvaničnici nisu slušali", poručio je Asad.

Asad je istakao da francuski predsednik Fransoa Oland "treba da promeni svoju politiku".

"Pitanje koje se danas postavlja širom Francuske je da li je politika Francuske tokom proteklih pet godina bila ispravna? Odgovor je ne", dodao je Asad.

U sedam rejona Pariza juče se dogodila serija terorističkih napada i eksplozija u kojima je po poslednjim podacima poginulo najmanje 128, a ranjeno blizu 200 ljudi.

Susret francuskih parlamentaraca sa Asadom održan je u okviru njihove posete Siriji, od 11-14. novembra, tokom koje je planiran i susret sa šefom diplomatije Validom Mualemom i poslanicima sirijskog parlamenta, rekao je agenciji Sputnjik poslanik Donjeg doma francuskog parlamenta Tijeri Marijani.

TAS S je preneo da je Asad 28. oktobra primio u Damasku parlamentarnu delegaciju sa poslanikom Hrišćansko-demokratske partije žanom Frederikom Puasonom na čelu.

Asad je tada pozvao Pariz da "promeni svoju politiku prema Siriji" i "prekine da pruža utočište terorističkim grupama".

"Francuske društvene organizacije, pre svega, parlament, treba da igraju važnu ulogu u korekciji politike vlade svoje zemlje kako bi ona bila u korist bezbednosti i stabilnosti na Bliskom Istoku, što će, na kraju, poslužiti interesima samog francuskog naroda", rekao je Asad, a prenosi TAS S.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva