:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Jun 14, 2017   12:05

0

171

U Šilovu održano Rusko veče u čast državnosti Rusije

Počasni gost manifestacije i ovoga puta bio je šef prištinske kancelarije Ambasade Rusije u Beogradu Andrej Lisavoj sa saradnicima.
Program ovogodišnje Ruske večeri je bio posvećen zvaničnom vojnom horu ruskih oružanih snaga, Ansamblu Aleksandrov, čija su 64 člana stradala u padu ruskog vojnog aviona kod Sočija u decembru prošle godine.
Veče je započelo odavanjem pošte poginulim umetnicima, a potom i intoniranjem ruske himne. U znak sećanja na tragično stradale članove hora prikazan je kratki film o Ansamblu Aleksandrov.

Učenici Gimnazije u Šilovu, Muzičke škole Stevan Hristić u Stanišoru i specijalni gosti, članovi Kulturnoumetničkog društva Kopaonik u Leposaviću su mnogobrojnoj publici približili daleku zemlju kroz poeziju, pesmu i igru.

Šef prištinske kancelarije Ambasade Rusije u Beogradu Andrej Lisavoj, koji je ove godine publiku pozdravio na srpskom jeziku, u izjavi za Radio televiziju Puls kaže da je veoma zadovoljan kada vidi da u jednoj izolovanoj srpskoj sredini, van centralne Srbije, mladi poznaju ruski jezik, umetnost, kulturu i tradiciju.
“Nadam se da će se ova manifestacija ruske kulture i umetnosti nastaviti i u budućnosti. Posebno me raduje to što mladi znaju za tradicionalno prijateljstvo srpskog i ruskog naroda I što se Rusko veče održava podovom Dana državnosti Ruske Federacije. Hvala vam na tome.Nadam se da će biti I drugih prilika da posetim Šilovo I budem sa vašim narodom”, rekao je Lisavoj.

Umetnički direktor Kulturnoumetničkog društva “Kopaonik” u Leposaviću, Đorđe Lakušić, kaže da su se pozivu da učestvuju na Ruskoj večeri rado odazvali.

“Bilo je divno veče. Ovakvi tematski programi postali su retkost i pravo je zadovoljstvo za umetnike kada adekvatno temi pripremaju program kojim će se predstaviti”, rekao je Lakušić.

Urednica programa, profesorka ruskog jezika i književnosti Jelena Janković rekla je da je želela da postigne mnogo više, ali, za sve je potreban novac.

“Teško je uraditi sve što se zamisli. Nisam imala novac da to ostvarim. Želela sam da ovo budu Dani Rusije, da traju više dana, da organizujemo likovnu koloniju, želim i da ovo jednog dana preraste u festival… Svakako, zadovoljna sam večerašnjim programom”, kaže Jankovićeva.

Rusija je zemlja između zapadnog i istočnog dela sveta, zemlja prirodnih osobenosti, nepregledne širine i burne istorije. I, svakako, zemlja kulturnog bogatstva, koje je sinoć predstavljeno i na Ruskoj večeri u Šilovu.

Izvor: RTV Puls

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva