:

:

TV Most

clock

Novembar 04, 2015   12:05

0

114

U Sarajevu prva zajednička sednica dve vlade

ÄŒlanovi vlade Srbije, predvođeni premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, stigli su sinoć u Sarajevo.

Kako je najavljeno, dve vlade potpisaće četiri sporazuma - protokol o saradnji u traženju nestalih osoba između Veća ministara BiH i Republike Srbije, Memorandum o razumevanju u oblasti telekomunikacija, Protokol o saradnji na očuvanju mosta Mehmed paše Sokolović, kao i Sporazum u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Teme sednice biće i izgradnja pruge Beograd-Sarajevo, puta BiH-Šabac-Novi Sad i postavljanje kabla od 110kW između Bratunca i Ljubovije.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je sinoć u Sarajevu da očekuje da će sednica dve vlade biti uspešna i da će biti korak ka obezbeđivanju bolje budućnosti za ljude u Srbiji i BiH.

Vučić je rekao da je Srbiji regionalna stabilnost veoma važna i da će Beograd učiniti sve da ona bude očuvana.

Premijer je rekao i da Srbija i BiH moraju zajedno da grade budućnost i da veruje da će ta budućnost biti mnogo bolja od one za koju su mnogi mislili da ih sleduje.

Srbi i Bošnjaci moraju da žive zajedno, rekao je Vučić, i istakao da "ma koliko imali usijanih glava i onih koji misle drugačije, ne možemo jedni bez drugih".

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić najavio je da će na dnevnom redu biti i pitanje naknade za poplavljena područja za četiri opštine na strani BiH, povećanje spoljnotrgovinskog obima, uklanjanje svih postojećih carinskih barijera, dalja liberalizacija i sloboda kretanja roba, ljudi i kapitala.

U Sarajevu je ranije saopšteno da je Direkcija za koordinaciju policijskih tela u BiH preduzela sve mere u cilju kreiranja sigurnosnog ambijenta da poseta delegacije Srbije, na čelu sa premijerom Vučićem, protekne na najbezbjedniji način.

U užem centru Sarajeva je nakon dolaska srpske delegacije bio primetan veliki broj pripadnika policije i drugih službi bezbednosti.

Zajednička sednica dveju vlada trebalo je da bude održana još 2013. godine. Ovu sednicu premijer Vučić i predsedavajući Saveta ministara Zvizdić dogovorili su pre mesec dana na skupu u Strazburu, a sednica je najavljena i tokom Vučićeve posete Sarajevu u maju ove godine.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva