:

:

TV Most

clock

April 29, 2015   12:05

0

136

U RS Dan žalosti i sahrana policajca

Dragan Đurić, pripadnik MUP-a Republike Srpske koji je ubijen u terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku, biće sahranjen danas uz najviše policijske počasti na groblju Karakaj u Zvorniku - rečeno je u MUP-u RS, prenela je RTRS.

U Federaciji BiH je danas proglešen Dan žalosti zbog terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku.

Odluku o proglašenju Dana žalosti u oba entiteta donele su Vlada Federacije Bosne, prenela je Fena.

U napadu na policijsku stanicu, koji je je izvršio 24-godišnji Nerdin Ibrić iz sela Kučić Kula kod Zvornika, ubijen je pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Ðurić i ranjene njegove kolege Željko Gajić i Stevo Milovanović.

Ibrić je ubijen u razmeni vatre.

Đurić je rođen 1967. godine u Banovićima, a pripadnik MUP-a RS bio je od aprila 1994. godine.

Kako preenosi RTRS, njegovog oca Nikolu ubili su pripadnici tzv. Armije BiH, početkom rata, u banovićkom selu Željova, odakle je porodica poreklom, ali za taj zločin niko nije odgovarao, rekli su meštani i rodbina ubijenog policajca.

Majka ubijenog policajca danas živi u Zvorniku, gde su Đurići izbegli u toku rata.

U terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku, koji je izvršio Nerdin Ibrić (24) iz Sapne ranjeni su policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović.

Napadač je, uz poklič "Alahu ekber", oko 19 sati upao u prostorije policijske stanice i odmah počeo da puca iz automatske puške. Ubijen je u razmeni vatre sa policijom.

Najviši nosioci vlasti Republike Srpske i predstavnici Srpske u zajedničkim organima BiH usaglasili su juče u Banjaluci zajedničke stavove kojima su osudili teroristički akt počinjen napadom na policijsku stanicu u Zvorniku i zaključili da je prioritet sprečavanja opasnosti od terorizma.

Učesnici sastanka, koji je organizovao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, izrazili su duboko saučešče porodici policajca Dragana Ðurića, koji je ubijen prilikom obavljanja dužnosti, prenela je RTRS.

Na sastanku je postignuta saglasnost da je prioritet spreciti opasnost od terorizma.

"Ovaj teroristicki akt predstavlja napad na institucije sistema Republike Srpske", navodi se u usaglašenim stavovima.

Oni su istakli da je terorizam najveća bezbednosna pretnja u BiH i da je bezbednosna situacija u zemlji složena.

Pored toga, saglasili su se da je BiH pogodno tlo za širenje terorizma i istakli da je na stranim ratištima angažovano nekoliko stotina ljudi iz BiH.

Zaključili su i da se pokrene proces primene Zakona o zabrani odlaska na strana ratišta i krivično pravno procesuiranje odgovornih.

Na sastanku je izražena puna podrška koordinaciji policijskih agencija i naglašena potreba razmjene bezbednosnih informacija.

Učesnici sastanka uputili su poziv građanima RS i BiH na mir i toleranciju, da se spreči širenje dezinformacija i odbaci korišćenje jezika mržnje.

Sastanku je prisustvovao predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, zamenik predsedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsednik Vlade RS Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač i predsednik Odbora Narodne skupštine za bezbednost Milanko Mihajilica.

Sastanak kod predsednika RS Milorada Dodika je sazvan povodom sinoćnjeg terorističkog napada na Stanicu javne bezbednosti u Zvorniku, kada je ubijen policajac Dragan Ðurić, a ranjeni policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva