:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Maj 30, 2018   12:05

0

200

U prvom kvartalu više od 600 miliona evra stranih investicija

Premijerka je podsetila da je Srbija prošle godine imala 2,6 milijardi evra stranih direktnih investicija i to bez velikih privatizacija, što je, kaže, bio najbolji rezultat u istoriji.
Brnabićeva je otvorila trodnevni poslovni forum "Francuska – Balkan", koji će okupiti više od 400 učesnika iz Francuske, Srbije i zemalja u regionu, poručivši da zemlje regiona moraju da se povežu i rade zajedno kako bi privukle investicije i obezbedile bolji život za sve građane.
 
"Zato je važna politička stabilnost u regionu i stvaranje jedinstvneog ekonomskog područja, kao i uklanjanje necarinskih barijera", rekla je Brnabićeva.
 
Treći poslovni forum "Francuska – Balkan" je organizovan sa ciljem da se kompanijama predstave mogućnosti ulaganja i poslovanja u regionu Balkana, a preduzeća će kroz B2B sastanke moći da pronađu partnere i ostvare važne poslovne kontakte.
 
"Trudimo se da napravimo najbolje poslovno okruženje u ovom delu Evrope i da ponudimo najbolje uslove. Srbija ima stabilne i predvidive finansije, kao suficit u budžetu. Radimo na reformi obrazovanje, reformišemo javnu upravu i prepremamo se za poslove budućnosti", naglasila je Brnabićeva.
 
Istakla je da je forum izuzetna prilika za produbljivanje saradnje Balkana i Francuske navodeći da tako jačaju i međusobni odnosi između zemalja u regionu.
 
Kako je rekla, Srbija i Francuska imaju veliki potencijal za unapređenje ekonomske saradnje, s obzirom da ukupni odnosi dve države jačaju svakodnevno.
 
Povećan izvoz u Francusku 
 
Navela je da je ukupna trgovinska razmena Srbije i Francuske prošle godine dostigla vrednost od milijardu evra, što je za 12 odsto više nego 2016. godine, te da je Srbija povećala izvoz u Francusku za 17 odsto.
 
"Svi poslovni putevi na Balkanu danas vode u Beograd", rekla je Brnabićeva istakavši da je velika čast i privilegija što se forum održava u našoj zemlji.
 
Podsetila je da su francuske kompanije među prvima ulagale u našu zemlju, kao i da su u poslednjih sedam godina njihove investicije iznosile više od 800 milona evra.
 
Francuske kompanije prisutne su širom Srbije, od Pirota do Rume, a posebno su važne francuske investicije "Šnajder elektrika" u razvojni centar u Novom Sadu, kao i potpisivanje koncesionog ugovora sa francuskim "Vansijem" na 25 godina, koja je vredna oko 1,5 milijardu evra, navela je Brnabićeva.
 
Takođe, jedna od velikih investicija je i javno-privatno partnerstvo za sređivanje deponije u Vinči kod Beograda sa francusko-japanskom kompanijom "Suez-Itoču".
 
Brnabićeva je primetila da bi ceo region mogao da ostvari mnogo veću saradnju sa Francuskom putem javno-privatnih partnerstava.
 
Vladavina prava među prioritetima 
 
Navela je da Srbija radi i na jačanju vladavine prava, ističući da je to jedan od prioriteta i u oblasti ekonomije, pošto je investitorima potrebna pravna sigurnost i predvidivost poslovanja.
 
Srbija je prethodnih godina napredovala za oko 50 mesta na Duing biznis listi Svetske banke, a prema časopisu Fajnenšal Tajmsu je prva u regionu po grinfild investicijama, rekla je Brnabićeva, te poručila da će Vlada Srbije uvek biti pouzdan partner stranim investitorima, kojima će vrata uvek biti otvorena.
 
U Srbiju su došli predstavnici oko 60 francuskih kompanija, a zakazano je ukupno oko 550 poslovnih sastanaka.
 
Forum organizuju Francuska državna agencija za promociju investicija i izvoza, Ambasada Francuske u Srbiji, Savez spoljnotrgovinskih savetnika Francuske i Francusko-srpska privredna komora u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, kao i privredne komore i razvojne agencije u regionu.
 
Poslovni forum Francuska-Balkan će pokriti sve najperspektivnije privredne sektore, poput infrastrukture i saobraćaja, energetske efikasnosti i prerade otpada, agro-industrije, novih informacionih i komunikacionih tehnologija, turizma i hotelijerstva.
 
Na forumu će biti održana dva panela, jedan na temu uspešnih primera poslovanja francuskih preduzeća u Srbiji, a drugi na temu dostupnih fondova za investicije u zemljama Balkana.
 
Takođe biće održanao šest okruglih stolova na kojima će se govoriti o poljoprivredi, automobilskoj industriji, infrastrukturnim projektima i zaštiti životne sredine, energetskom sektoru, digitalnim tehnologijama i investicijama.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva