:

:

TV Most

clock

Decembar 17, 2017   12:05

0

222

U porastu broj frilensera u Srbiji


Mnogi mladi danas se upuštaju u honorarne poslove, a dobar deo njih odluče da od toga naprave i karijeru. Dizajner enterijera i 3D modela, Jelena Kikić, pronašla se u frilensingu još na strukovnim studijama i u ovoj vrsti poslovanja vidi više prednosti nego mana.



"Frilensingom sam počela da se bavim još u toku studija, zato što mi je trebao koji dinar najiskrenije i bio je jednostavan način da zaradim nešto ipak, a da sam u svojoj struci i da imam osećaj kao da napredujem profesionalno", rekla je Jelena.



Sociolog Angelina Popović objašnjava da se mnogi građani Srbije odlučuju za frilensing zato što prate trendove u državama u kojima taj sistem vrlo dobro funkcioniše i misli da je pozitivna stvar da se na taj način zaradi preko interneta.



"Smatram da je to svetski trend koji dolazi sa tim novim generacijama, generacije koje nazivaju milenijals i koje su odrasle za računarima i koje imaju jako puno interesovanja. Čak se sve više i više profesionalizuju za određena zanimanja i na taj način uspevaju da pronalaze poslove koje ne bi u svojoj državi uspeli da pronađu, te sada konačno dolazi do toga da radimo ono za šta smo se školovali", naglasila je Popovićka.



Broj frilensera u Evropi u poslednjih deset godina drastično se povećao, kako navodi finansijski servis Pajonir i prognozira se da će upravo slobodnjaci do 2020. godine činiti 40 procenata ukupne radne snage. Taj trend nije zaobišao ni Srbiju koja se, prema istraživanjima istog servisa, nalazi na listi najplaćenijih.



"Problem je u tome što će to tako da bude sa aspekta ovih poslova koji su veoma traženi sa aspekta firmi. Znači firme koje, kada traže ljude za određene poslove, to su ti poslovi gde možete da radite frilensing, kod svih ostalih vrsta poslova, kod ovih jednostavnih poslova, to ne može", rekao je Dragan Varagić, onlajn strateg.



Kako dalje navodi Varagić, pored mnogih prednosti honorarnih poslova, postoje i druge mane koje uključuju nestabilnost i nesigurnost u pronalaženju poslova, a često i probleme u organizovanju vremena. Takođe kaže da iako se u razvijenim državama očekuje da frilensing za desetak godina uzme primat nad stalnim zaposlenjem, u Srbiji se do 2030. godine to neće desiti.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva