:

:

TV Most

Foto: Bing

clock

Februar 07, 2015   12:05

0

258

U ponedeljak nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Nakon više od deset meseci pauze u razgovorima, za stolom će se naći novi premijeri i Srbije i Kosova koji će, kako je najavljeno iz Brisela, razmotriti postignuti napredak u dosadašnjim rundama dijaloga i razmeniti mišljenja o načinima za nastavak procesa normalizacije odnosa.

To će biti prvi sastanak na visokom nivou od izbora novih vlada u Beogradu i Prištini, kao i prvi sastanak od kako je dužnost visoke predstavnice EU preuzela Federika Mogerini, koja je zamenila Ketrin Ešton.

U medjuvremenu održan je niz tehničkih dijaloga, razgovaralo se o energetici, slobodi kretanja, proširene su uloge oficira za vezu.

Do sada su održane 23 runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, a poslednja je bila 31. marta 2014. godine kada su se sastali tadašnji premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić je prošle nedelje rekao da će predstavnici Beograda na predstojećim razgovorima u Briselu kandidovati više tema od znacaja za srpsku
zajednicu u Pokrajini.

"Sigurno će prve teme od interesa za nasu stranu biti položaj srpskih opstina, položaj Srpske pravoslavne crkve, srpska imovina na KiM, pravosudje. Neizostavno je i pitanje nestalih čija sudbina, na obe strane, jos nije razjašnjena", ocenio je on.

Beograd je najavljivao i razgovore o Trepči nakon što je Priština pokušala da taj kombinat pretvori u javno kosovsko preduzeće, dok je Priština tu temu iskjučivala i najavila da je zainteresovana i
očekuje razgovor o pozivnom telefonskom broju za Kosovo i formiranju Osnovnog suda na severu pokrajine.

Do nastavka dijaloga dolazi nakon što je Mustafa smenio ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića, što je Beograd ocenio kao duborko pogrešnu odluku i najavio da će se o daljem učesću
Srpske liste u kosovskim inisticijama razgovarati po povratku iz Brisela.

Briselski sporazum postignut je 19. aprila 2013. Sporazum je predvideo formiranje Zajednice srpskih opština, ali Priština na tom polju nije napravila nijedan korak.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva