:

:

TV Most

Foto: Radio KiM

clock

Jun 16, 2017   13:44

0

186

U opštini Gračanica dodeljeni grantovi za male preduzetnike

Od ukupno sto aplikacija, izabrane su dvadeset dve, čiji će korisnici moći da otvore ili prošire svoj biznis.

Oni koji su potpisali ugovore, dobiće pomoć u vrednosti od 1800 do 2000 evra.

“Opština Gračanica ima uspešnu saradnju sa organizacijom HELP. Ljudima koji hoće da pokrenu, ili prošire svoj posao, pomažemo u nabavci opreme. Uglavnom su to privredne delatnosti“, kaže Aleksandar Mihajlović iz Opštine Gračanica.

Da bi zadržali svoje grantove, korisnici moraju da ispune određene uslove. Prvi korak je, registrovanje firme ili delatnosti.

“Ukoliko je već registrovana, potrebno je da zaposle nekog, ili da sami sebe registruju kao jedinog radnika, i to će biti dovoljno. Radićemo monitoring dve godine, jer donator želi da zna da li je grant pravilno iskorišćen“, kaže Adem Sulejmani iz organizacije HELP.

Korisnici grantova se bave uglavnom privrednom, ugostiteljskom i poljoprivrednom delatnošću.

Ivan Šubarić iz Donje Gušterice, jedan je od poljoprivrednika koji planira da proširi svoju već započetu proizvodnju.

“Tražio sam grant za kupovinu plastenika dužine 20, a širine 6 metara. Verujem da će mi to proširiti posao. Trenutno proizvodim cveće, proširiću proizvodnju i na povrće. Planiram da zaposlim jednog radnika, ali iskreno, ne mogu da nađem nekoga ko hoće da radi u plasteniku“, kaže Ivan Šubarić iz Donje Gušterice.

Dragana Šubarić iz Donje Gušterice bavi se poslastičarstvom. Želi da svoj rad preseli iz kuće u lokal.

“Bavim se ovim poslom godinu i po dana. Pravim torte sa šlagom, fondanom. Uglavom su to dečije torte sa motivima iz crtanih filmova. Nadam se da će mi ovaj grant omogućiti proširenje posla da bi porodici omogućila pristojan život“, kaže Šubarićeva.

Opština Gračanica donira 20% ukupnih sredstava, dok ostatak novca dodeljuju Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, Ministarstvo za rad pri Vladi Kosova i nemačka Organizacija “Help“.

Na sastanku na kom su dodeljeni grantovi, koordinatori projekta iz organizacije posavetovali su korisnike kao da pametno iskoriste dodeljena sredstva.

Izvor: Radio Kim

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva