:

:

TV Most

clock

Jul 04, 2018   13:37

0

265

U Novom Badovcu obeležena slava Sv. Anastasije srpske


Naime, zvono je preživelo miniranje hrama posvećenom Svetom Nikoli  i zvonika, nakon čega je premešteno u porti manastira Gračanica.



Na osvećenju zvona okupili su se meštani, kao i ljudi iz okolnih sela i njihovi gosti. Među gostima bio je i mađarski ambasador  Laslo Markuz. Meštani Novog Badovca nisu krili svoje zadovoljstvo što su dobili hram i zvono.



”Posle progona iz Slovinja minirana je crkva, jedino je zvono preživelo rušenje. Na moju inicijativu zvono je uz blagoslov vladike Teodosija poklonjeno ovoj crkvi”, izjavio je Živojin Stanišić, meštanin Badovca.



”Nama meštanima izgradnja crkve mnogo znači. Dobili smo crkvu koju ćemo koristiti. Hvala vladiki koji je dao blagoslov za izgradnju ove crkve”, izjavio je meštanin Sreten Nedeljković.



Direktor Javnih službi u opštini Gračanica i predsednik odbora za izgradnju hrama Vladica Trajković rekao je da je naporima i prilozima vernog naroda, uz blagoslov njegovog preosveštenstva vladike raško-prizrenskog Teodosija crkva sagrađena, i da se sada radovi finaliziraju na njenom uređenju. Najveći finansijer gradnje hrama je opština Gračanica.



”Gradnja crkve je započeta 2015. godine, a parcelu je poklonila opština Gračanica, koja je u najvećoj meri finansirala njenu izgradnju. Prvi dobrotvorni koncert organizovalo je udruženje ”Slavuj” za izradu ikonostasa. Veliku zahvalnost izražavam meštanima sela Slovinje, koji su donirali zvono za ovaj hram. Ovim nećemo da okončamo naše aktivnosti, već počinjemo sakupljanje priloga za izgradnju zvonika”, rekao je Trajković.



Liturgiju i osvećenje zvona služio je jerej Darko Marinković, uz sasluženje monaštva eparhije raško-prizrenske.



”Danas smo se okupili ovde da proslavimo Svetu Anastasiju srpsku, majku Svetog Save kojoj je crkva povećena, kao i osvećenju zvona. Zvono je devetnaest godina stajalo u manastirskoj porti. Onda smo na inicijativu meštana Slovinja, zvono odneli u livnicu u Centralnoj Srbiji, gde je ono rekonstruisano i sada će ono krasiti ovu crkvu. Nadam se da će dugo odjekivati ovim prostorima”, rekao je jerej Darko.



Novosagrađena crkva posvećena je Svetoj Anastasiji srpskoj, koja je bila majka Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja.


Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva