:

:

TV Most

clock

Februar 19, 2015   12:05

0

191

"U mraku" - dirljivi dokumentarac o rudarima

Film će, kako su saopštili organizatori, biti prikazan u okviru selekcije "Dvorište“ - domaće takmičarske selekcije.

"U mraku" je intiman portret mladog rudara Davora, koji zajedno sa svojim ocem radi u rudniku uglja u Jugoistočnoj Srbiji.

Pokušavajući da opstane u svojoj nameri da promeni zanimanje i pronađe pravi put za svoju budućnost, a u isto vreme trudeći se da ispuni očekivanja svoje porodice, Davor čeka pravi trenutak za promenu i sanja o novom životu.

Svetsku premijeru film "U mraku" imao je pre tri meseca na prestižnom Internešnal Dokumentari Film Festival-uuAmsterdam.

"Moji prvi studentski radovi su bili prikazani na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, i tada sam prvi put sa nekom nepoznatom publikom gledao svoje filmove i dobijao ohrabrenje da ih i dalje pravim", naveo je Stanković.

On je istakao da mu je veoma drago da nakon skoro četiri godine rada na svom prvom dugometražnom filmu ima priliku da ga premijerno prikaže na istom mestu, u jednoj osveženoj postavci festivala.

"Ovaj film govori o rudarima i životu ispod zemlje, ali u velikoj meri govori o svima nama koji u ovoj sveopštoj tami čekamo da nam svane“, kaže Stanković.

Producent filma je Snežana Penev (Dis end Det Prodakšns), direktor fotografije Dragan Vildović, montažu potpisuje Sindi Trisel, kompozitor je Stiven Galager, dizajner zvuka Jakov Munižaba, snimatelj zvuka Srđan Bajski.

Film traje 60 minuta i na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma biće prikazan u kategoriji srednjemetražnih dokumentaraca.

Predstojeće izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF), najdugovečnije domaće filmske manifestacije, održaće se od 23. do 29. marta u, kako su najavili organizatori, značajno drugačijem obliku nego ranijih godina.

Novi koncept se čvrsto oslanja na slavne dane ovog festivala i podrazumeva povratak u program svih formi dokumentarnog filma, a pre svega dugometražnog i srednjemetražnog.

Iza novog-starog koncepta stoje umetnički direktor Mladen Matičević i odbor Festivala u sastavu Andreja Mladenović, Igor Toholj, Bogdan Petković, Petar Jakonić i Stevica Živkov.

Predstojeći BFDKF imaće tri takmičarske selekcije - Dvorište (Domaća selekcija), Vidici (Regionalna selekcija) i Reflektor (Međunarodna selekcija).

Domaći i regionalni autori takmičiće se u kategorijama - dugometražni dokumentarni film, srednjemetražni dokumentarni film, kratkometražni dokumentarni film, kratkometražni igrani film, eksperimentalni, animirani i studentski film.

U okviru selekcija Dvorište i Vidici dodeljivaće se i strukovne nagrade za najbolju režiju, scenario, montažu, fotografiju, zvuk, muziku i produkciju.

Treću takmičarsku selekciju Reflektor čine najbolji debitantski dugometražni dokumentarni filmovi iz čitavog sveta proizvedeni u poslednjih godinu dana. Nagradu za najbolji film u ovoj selekciji dodeljivaće žiri filmske kritike.

U okviru festivala održače se će i tri velika prateća programa - "U Kinu“, "Duh grada“ i "Panorama".

Sve nagrade na festivalu su novčane, a svi filmovi koji se budu kvalifikovali za takmičarski program dobiće "skrining fri“. Sva ostvarenja prikazana na festivalu takmičiće se i za nagradu publike.

Kompletan program Festivala biće poznat nakon 5. marta.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva