Vesti
U manastiru Draganac obeležen Svetli petak

15:13, 21.04.2017

|

Izvor: RTV Puls

Prvi petak posle Uskrsa veoma je poseban dan i pravoslavni vernici ga slave u mnogim krajevima. Blaženi, istočni ili svetli petak obeležebn je u manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju.
Foto: RTV Puls
U Kosovskom Pomoravlju na Svetli petak, koji se uvek pada prvog petka posle Uskrsa, pa se zove i pokretni praznik, okuplja se veliki broj vernika u Dragancu. Tako je bilo i ove godine i pored niskih temperatura koje nisu uobičajene za ovo doba godine.
Svetu liturgiju je sa monaštvom i sveštenstvom služio vladika Teodosije.

Današnjoj proslavi prisustvovali su gradonačelnici Novog Brda i Raniluga Svetislav Ivanović i Gradimir Mikić.
Povodom praznika, kulturnoumetnička društva iz Raniluga i Šilova izveli su splet tradicionalnih igra iz Kosovskog Pomoravlja.

Pravoslavni vernici na Svetli petak tokom duge istorije uvek su odlazili pre zore na izvor u blizini manastira gde su se umivali, smatrjući da na ovaj dan voda ima isceliteljsku moć i da leči mnoge bolesti.
I pored neuobičajene hladnoće za ovo doba godine, manastir Draganac je posetio veliki broj ljudi iz svih srpskih sredina u Kosovkom Pomoravlju, ali i centralnog Kosova i drugih sredina širom Kosova i Metohije.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design