:

:

TV Most

clock

Maj 18, 2016   12:05

0

109

U Makedoniji ponovo odloženi vanredni parlamentarni izbori

To je drugi put da se u Makedoniji odlažu vanredni parlamentarni izbori koji bi trebalo da ovu zemju izvuku iz krize koja traje duže duže od godinu dana.

Iako je parlament ranije bio raspušten, današnja sednica je zakazana nakon što je Ustavni sud suspendovao sve predizborne aktivnosti.

EU je pozdravila suspenziju saopštivši da se nisu stekli uslovi za održavanje izbora kako je prvobitno planirano, prenosi AP.

Makedonski Ustavni sud danas je privremeno suspendovao sve aktivnosti vezane za izbore zakazane za 5. jun dok ne presudi da li je prošlomesečno raspuštanje parlamenta bilo u skladu sa ustavom, javila je MIA.

Prema dogovoru četiri najuticajnije političke partije iz Pržina iz novembra prošle godine, vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji trebalo je da budu održani 24. aprila, ali su odloženi za 5. jun.

Za izbore 5. juna izbornu listu Državnoj izbornoj komisiji dostavila je samo aktuelna vladajuća VRMO-DPMNE, koja je u ponedeljak započela i predizbornu kampanju.

Sve ostale stranke su bojkotovale izborni proces uz obrazloženje da nema uslova za fer i slobdne izbore - neprečešćin izborni spisak i nesloboda medija.

Makedonija je u političkoj krizi od februara 2015 i izbijanja skandala sa prisluškivanjem, kada je opozicija optužila vladajuće konzervativce da su prisluškivali 20.000 ljudi, uključujući policajce, sudije, novinare i doplomate, što bivši premijer Nikola Gruevski negira.

Kriza je dodatno produbljena kada je makedonski premijer Đorđe Ivanov odlučio da pomiluje optužene za prisluškivanje čime je obustavljen krivični postupak protiv više desetina političara uključujući Gruevskog.

Pomilovanje je izazvalo ljutite reakcije glavnih stranaka, EU i ulične proteste u Skoplju i drugim gradovima, a EU je tražila hitno poništavanje odluke o pomilovanju.

Postupak ocene ustavnosti odluke o samoraspuštanju Sobranja pokrenut je pred Ustavnim sudom na predlog Demokratske unije za integracije, političke partije Albanaca.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva