:

:

TV Most

Foto: eulex..eu

clock

April 11, 2015   12:05

0

212

U kosovsku carinu se vratilo 20 Srba



"Na osnovu Briselskog sporazuma i dijaloga koji se vodi i na osnovu strategije vlade za reintegraciju sluzbenika mi smo formirali radnu grupu koja je odradila verifikaciju i proveru ovih sluzbenika", dodao je on.

Rafuan je objasnio da je "proveru izvršila i policija, sud i tužilaštvo i na osnovu tih provera doneta je preporuka da se ovi službenici vrate na posao", preneo je RTK dva.

Ministarka za dijalog Beograda i Prištine Edita Tahiri naglašava da je Briselski dijalog omogućio povratak carinika na posao.

Ona je istakla i da su "razgovori u Briselu stvorili klimu i preduslove za direktne razgovore Vlade Kosova i Srba na severu Kosova“

"Želim da ohrabrim sve građane srpske nacionalnosti koji žive na severu Kosova, a koji su svojevoljno napustili radna mesta u kosovskim institucijama da se, ukoliko su spremni, vrate na posao", navela je ona.

Prema njenim rečima, u narednom periodu bi trebalo da se razgovara o povratku Srba u Poresku upravu i ostvarivanju prava građana sa severa na kosovsku penziju.

Dijalog koji se kroz tribine, radionice i okrugle stolove vodio u Severnoj Mitrovici između Srba i predstavnika kosovskih institucija podržala je norveška ambasada.

Ambasador Norveške Jan Bratu napominje da je važno da se pokaže svim građanima da su kosovske institucije otvorene sve.

"Bilo je onih koji su govorili da su kosovske institucije zatvorene i da nisu otvorene za nevećinske zajednice", rekao je Bartu i dodao da je "današnje potpisivanje ugovora još jedan primer da to nije tačno".

Izvor: Tanjug

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva