:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Decembar 04, 2017   12:05

0

232

U Kosovskoj Mitrovici otvoreno Savetovalište za decu i mlade






Odgovarajući na pitanje novinara da li je moguće da SOS linija bude otvorena 24 sata, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Sladjana Marković Stojanović je rekla da takva mogućnost postoji, ali da je sada trenutno projekat „u povoju“ i savetnici, kojima je ovo prvi posao se tek uhodavaju.



„Kada budemo imali više od 30 savetnika na raspolaganju koji će moći da pokriju celodnevni rad SOS linaja će raditi 24 časa dnevno. Savetnici će moći i od kuće da odgovaraju na pozive koji će takodje biti snimani“, rekla je Marković Stojanović i dodala da bi „SOS linija Savetovališta za decu i mlade trebalo da bude dostupna 24 časa dnevno i u nekom narednom periodu to će tako i biti“.



Dekan Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, Rade Grbić istakao je da je ovaj protejekat potpuna novina na području Kosova i Metohije.



„SOS linija posebno je značajna za decu u enklavama koja žive u teškim uslovima i svakodnevno se susreću sa problemima. Bitno je da će i oni moći da zatraže pomoć za bilo koji problem koji imaju“ rekao je Grbić i dodao da je neophodno da se u prvim mesecima stekne neko iskustvo.



On je istakao da je od posebnog značaja to što će deci, kojima je potrebna pomoć, pomoć upravo pružaju njihovi vršnjaci.



„Koncept čitavog projekta jeste da su mladi upravo najotvoreniji prema svojim vršnjacima i da na taj način postignemo da se deca vezano za bilo koji problem obraćaju upravo ovom savetovalištu“, naglasio je Grbić.



Govoreći o dosadašnjim iskustvima sa savetovalištima ovakvog tipa, Marković Stojanović je  rekla da statistika pokazuje da se uglavnom javljaju deca koja imaju nerešene porodične relacije, suočavaju se sa vršnjačkim nasiljem kao i razvojni problemi, prolemi u učenju, diskiriminacija....



„Deca će moći da se jave sa bilo kog telefonskog aparata pozivanjem broja 0800 220 023 i poziv je besplatan.  Razgovaraće sa savetnikom koji nije neko ko daje rešenje problema već pokušava na sve moguće načine da zajedno sa detetom dodje do najboljeg načina rešavanja problema“, rekla je  Marković Stojanović naglasivši da kada je u pitanju nasilje i kada je život ugrožen mora da se obaveste nadležni Centri za socijalni rad i policijske ustanove.



Prema njenim rečima otvaranje SOS linije na području Kosova i Metohije posledica je postojanja niza aspekata svakodnevne različite tenzije.



„Suština ove linije je jačanje sopstvenih kapaciteta dece i poverljivog kruga ljudi da se iz problema izadje.



Savetnici koji će raditi na SOS linijama su studenti zavšnih godina medicine, pedagogije i psihologije.  Oni su prošli odredjena testiranja i rad sa supervizijom i njihov rad će se pratiti.



„Kancelarija za Kosovo i Metohiju pratiće rad Savetovališta i potrudiće se da se obezbedi makar simboličan novčani iznos za studente“, rekla je pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Sladjana Marković Stojanović i dodala da je značajno da su to studenti humanističkih nauka  jer su to „pomagačke profesije“.



Savetovalište za decu i mlade u Kosovskoj Mitrovici u početku radiće u periodu od 10 do 17 časova i telefonska linija biće dostupna svima sa teritorije Kosova i Metohije.


Izvor: TV Most

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva