:

:

TV Most

clock

Mart 28, 2017   14:35

0

202

U Kosovskoj Mitrovici održano predavanje o Institutu "Vinča"

Odakle je potekao, šta je bio nekad, a šta je danas Institut za nuklearne nauke „Vinča“ i kojim se istraživanjima bavi, doktor fizičke hemije Bojan Radak pokušao je da dočara studentima Prirodno-matematičkog fakulteta.

„Cilj je da se studentima prikaže i akademskoj zajednici ovde šta se od naučnih istraživanja radi u Vinči gde bi mogli da medjusobno saradjujemo i obogatimo naša istraživanja, vaše iskustvo, možda napravimo zajedničke projekte i neke nove mogućnosti za dalju saradnju“, rekao je doktor Radak i objasnio da je Vinča osnovana kako bi radila na nuklearnom programu tadašnje Jugoslavije.

Dodao je i da je tokom dvadeset godina entuzijazma, kada je nuklearna nauka u pitanju, razvijeno mnogo naučnih disciplina koje je nuklearni program zahtevao i Instutut „Vinča“ je dobio priliku da se svojim inovacijama uključi u privredne aktivnosti.

Institut je davne 1948. godine osnovao akademik Pavle Savić. Pedesetih godina prošlog veka „Vinča“ je bila jedna od pet vodećih nuklearnih sila u svetu po znanju o nuklearnoj energiji.

Izvor: TV Most

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva