:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Maj 16, 2018   12:05

0

131

U Kijevu uhapšen ruski novinar Kiril Višinski


Višinski je uhapšen juče ispred svog stana. Istovremeno su pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine izvršili pretres prostorija RIA Novosti Ukrajina. 



Pretreseni su i stanovi novinarke MIA "Rusija sevodnja" Ljudmile Lisenka i šefa predstavništva agencije u Ukrajini Andreja Borodina.



Prema informacijama advokata Višinskog, ruski novinar je prebačen iz Kijeva u Herson, gde se nalaze kancelarije ukrajinskog tužilaštva.



Supruga ruskog novinara tvrdi da njen muž ima ozbiljne zdravstvene probleme i da mora da uzima lekove. 



Služba bezbednosti Ukrajine sumnjiči novinara za državnu izdaju. Maksimalna kazna za to krivično delo prema ukrajinskom zakonu iznosi 15 godina zatvora.



Služba bezbednosti tvrdi da se Višinski bavio "subverzivnim akcijama na Krimu" i da je "podržavao Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku". 



Agencija MIA "Rusija sevodnja" na društvenim mrežama pokreće haštag #ThruthNotTreason kao znak podrške Višinskom, naveo je Sputnjik.



Povodom hapšenja novinara, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je izjavila da je ponašanje zvaničnog Kijeva u ovoj ili sličnoj situaciji nedopustivo.



"Ruska strana će uraditi sve kako bi ruski građanin bio oslobođen i da se prema drugim predstavnicima medija, bili to ruski građani ili ruski mediji, takve akcije više ne sprovode", ukazala je Zaharova.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva