:

:

TV Most

clock

Septembar 24, 2017   12:05

0

133

U Kataloniji skupovi podrške referendumu


Demonstrani nose katalonske zastave i obeležja, pozivajući građane Katalonije da izađu na referendum o nezavisnosti, planiran za 1. oktobar, koji je španska vlada proglasila nelegalnim i zabranila, preneo je AP.



Predsednica katalonskog regionalnog parlamenta Karmen Forkadel pozvala je građane da izađu na glasanje i glasaju za budućnost Katalonije.



Ustavni sud Španije ukinuo je katalonski zakon koji je predstavljao pravni okvir za uspostavljanje nezavnosti Katalonije dok je španska vlada proglasila nezakonitim održavanje bilo kakvog referenduma o nezavisnosti, jer se u Ustavu navodi da je "Španija nedeljiva".



Civilna garda Španije saopštila je da su njeni agenti konfiskovali više od 1,3 miliona postera, flajera i pamfleta planiranih za promociju predstojećeg katalonskog referenduma o nezavisnosti.



Katalonski separatisti i dalje nastavljau sa kampanjom za održavanje referenduma ističući da će ukoliko se narod izjasni za otcepljenje progalsiti nezavisnost, navela je američka novinska agencija.



 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva