:

:

TV Most

Foto: youtube

clock

Jul 17, 2018   14:00

0

249

U Herceg Novom otvorena renovirana kuća Ive Andrića


Kuća, koju je posle piščeve smrti, opština Herceg Novi otkupila od njegovih naslednika, delimično je renovirana i sinoć je otvorena za javnost, a kako je poručio gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić biće mesto sećanja na piščev život i delo, mesto kulture i susreta umetnika.




Njeno renoviranje će u fazama trajati do 2020. godine, a sredstva j su obezbeđena iz Evropske unije.



"Do sad su urađeni hitni radovi na očuvanju i uređenju objekta, rekao je Katić, a programi pripremljeni za ovo ljeto prvi su korak da ovo postane kuća sećanja na piščev život i delo, mesto kulture i susreta umetnika, na ponos Novljana i zadovoljstvo svih koji posete naš grad", rekao je Katić, a preneto u saopštenju Pres servisa Herceg Novi.



I Vladimir Roganović član ekspertskog tima na projektu revitalizacije Kuće Ive Andrića smatra da je ovo veliki događaj za Herceg Novi i za celu kulturu te da je, kako je rekao, priča o Andriću tek počela, zahvaljujući gradu Herceg Novom, a program koji će se ubuduće odvijati u nekadašnjem piščevom domu otvoren je izložbom "Ivo Andrić pisac i/ili diplomata", čiji je autor direktorica Muzeja grada Beograda, Tatjana Korićanac.



"Za Muzej grada Beograda je velika čast što smo pozvani da učestvujemo u ovom projektu", kazala je Korićanac i zahvalila se na pozivu. Kako je rekla, izložba je premijerno prikazana 2011. godine i do danas je postavljena 50-ak puta širom Evrope, u gradovima u kojima je Andrić diplomatski službovao, ali je i prevazišla njegovo diplomatsko putešestvije.



Svečanom otvaranju kuće, kome je prisustvovao veliki broj zvanica, prethodilo je potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja između dva Andrićeva grada - Herceg Novog i Višegrada.



"Tako je Andrić opet povezao Herceg Novi i Višegrad. Zanimljivo, to se dešava u na tačno 50. godina od kada je veliki pisac poslednji put boravio u Novom i 50. godina od kada je krenuo poslednji voz prugom koja je naš grad povezivala sa još jednim Andrićevim gradom, Sarajevom", rekao je Stevan Katić.



I za načelnik Opštine Višegrad, Mladen Đurđević, kako je rekao ovaj događaj je pun emocija, a sporazum novi korak u budućnost jer će pojačati saradnju Herceg Novog i Višegrada na svim nivoima.



Za večeras, povodom ovog svečanog događaja, predviđena je promocija knjige "Andrić u Novom" dr Vladimira Roganovića.




 


Izvor: Tanjug,RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva