:

:

TV Most

clock

Januar 12, 2015   13:36

0

312

U Gračanici za deset dana rodjeno 11 beba

Na godišnjem nivou bilo je od 450 do 550 porodjaja, zbog čega je svojevremeno ovo odeljenje Kliničko-bolničkog centra „Priština“ bilo dobitnik više nagrada i priznanja.

Sredinom 2013.godine ginekološko-akušersko odeljenje kao i čitav KBC zapada u teške finansijske probleme koji su se odrazili i na broj porodjaja.

„Došlo je do pada broja porodjaja iz vrlo prostih razloga. Materijalna sredstva iz Srbije i lokalnih izvora su prestala da stižu tako da jednostavno nismo imali čime da radimo. Bili smo prinudjeni da svoje pacijentkinje šaljemo u druga porodilišta.“, rekao je doktor Bogoljub Veljković, specijalista ginekolog-akušer.

Medjutim, kako kaže Veljković, zahvaljujući angažovanju državnih organa i novog rukovodstva, ginekološko odeljenje KBC „Priština“ ponovo je počelo sa radom u nadi da će se broj porodjaja u narednom periodu značajno povećati.

Sa promenom rukovodstva KBC-a pred kraj prošle godine, usledilo je preduzimanje više mera koje za rezultat imaju da se u porodilištu ponovo, skoro svakodnevno, čuje plač novorodjenih beba.

Vršilac dužnosti direktora KBC „Priština“ sa izmeštenim sedištem u Gračanici profesor doktor Miroljub Popović ističe da se bez finansijskih sredstava ne može ništa organizovati, pa tako ni rad u bolnicama.

„Država nas je podržala, stala iza nas tako da je veći deo dugova vraćen i investirano je u odeljenje ginekologije kupovinom neophodnih medikamenata i sredstava za rad.“, kaže Popović.

On naglašava da se jedan porodjaj ne može izvesti ukoliko nemate anesteziologa, dovoljne količine krvi u slučaju komplikacija.

„To su primarne stvari koje smo regulisali i to je dalo rezultata. Sada se normalno radi u nadi da će broj porodilja ovde biti oko 500 kao što je bilo 2012.godine“, rekao je Popović.

Poverenje u porodilište se ponovo vraća. Porodilje iz centralnog Kosmeta, Kosovskog Pomoravlja, ali i iz Štrpca sve redje odlaze u druge zdravstvene centre. Kao i ranije najbliže, isto tako sigurno i bezbedno im je porodilište u Gračanici, u kome je u prvih deset dana ove godine rodjeno 11 beba.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva