:

:

TV Most

clock

Avgust 16, 2017   12:05

0

155

"U Crnoj Gori pad vakcinacije, preti epidemija"

Od 7.814 dece rođene u 2015. godini, polovina nije vakcinisana MMR-om, vakcinom protiv malih boginja, zauški i rubeole, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje.

Lekar Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore upozorio je da ukoliko se trend pada vakcinacije nastavi, Crnoj Gori preti epidemija, prenela je podgorička Pobjeda.

"Skoro da se ne postavlja pitanje da li će epidemije biti - već kada će se ona desiti. Zbog čega još nije bilo epidemije i strašnog scenarija koji je pogodio Rumuniju (više od 8.000 obolelih, 32 umrla od malih boginja) najviše možemo da zahvalimo dobrim obuhvatima iz ranijih godina i činjenici da drugu dozu MMR-a (pred polazak u školu) kod nas primaju gotovo sva deca", ukazao je Begić.

On je rekao da je pad broja vakcinisane dece posledica "teorija zavere i iskrivljenih objašnjenja antivakcinalnih pokreta koji povezuju vakcinu MMR sa uzrocima autizma", što "zbunjuje roditelje koji sve više odgadjaju vakcinaciju dece".

Institut planira organizaciju tribina u narednom periodu u više crnogorskih opština kako bi roditeljima predstavio naučne činjenice, a istovremeno će intenzivirati kontinuiranu medicinsku edukaciju pedijatara i zdravstvenih radnika.

Za prvih sedam meseci ove godine 38 roditelja odbilo je vakcinaciju dece prema kalendaru vakcinacije i protiv svih njih zdravstvena inspekcija podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

U prošloj godini, postupak je pokrenut protiv 102 roditelja.

Kazna za roditelje koji odbiju da vakcinišu dete je između 100 i 2.000 evra.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva