:

:

TV Most

clock

Jun 22, 2017   12:05

0

190

U Briselu počinje samit EU

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je pozivnom pismu evropskim liderima naveo da "smo svedoci povratka EU kao rešenja, a ne kao problema".

Uoči samita, on je rekao da se još nada da će Velika Britania ostati u Evropskoj uniji.

On je rekao da su ga pojedini prijatelji Britanci pitali da li Bregizt može da se preokrene i da li može da zamisli ishod u kome Britanija ostaje deo Evropske unije.

"Rekao sam im da je u stvari, Evropska unija izgrađena na snovima, čije ostvarenje izgleda neverovatno, ali ko zna? Možda ćete reći da sam sanjar, ali nisam jedini", rekao je Tusk citirajući reči čuvene pesme Džona Lenona "Zamisli".

Na samit dolazi i britanska premijerka koja će održati govor o svom planu za započete pregovore o Bregzitu.

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izneće zajednički predlog za jačanje evropske odbrane.

Makron je izjavio da Evropa nije supermarket, već zajednička sudbina i da slabi kada se dovode u pitanje njene vrednosti.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini izjavila da će približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj Uniji biti jedan od dva prioriteta njenog rada u narednom periodu.

Ona je ocenila da je to pitanje od strateškog interesa za EU, ali i da je to finalizacija ideje o ujedinjenom kontinetu.

Visoka predstavnica EU rekla je da se budućnost EU ne može razmatrati kao "budućnost 27 članica" već da "ako smo ozbiljni znamo da će budućnost EU biti više od 28 (članica)".

"Velika Britanija će otići iz Unije, ali zato će drugi doći. To je posao koji ne zavisi samo od nas nego i od njih ( Zapadnog Balkana)", poručila je Federika Mogerini zatvarajući konferenciju o Globalnoj EU strategiji..
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva