:

:

TV Most

clock

Jun 10, 2015   12:05

0

121

U Briselu o prevazilaženju krize u Makedoniji


Sastanak u Briselu je nastavak pregovora o prevazilaženju političke i institucionalne krize u Makedoniji, koji su pod okriljem Evropskog parlamenta počeli u aprilu, a lideri najvećih makedonskih partija i njihove delegacije su do sada na istu temu pregovarali više puta u Skoplju i u Strazburu.

Na današnjem sastanku u Briselu prvi put će, međutim, učestvovati i lideri dve najveće albanske partije u Makedoniji, Ali Ahmeti, lider Demokratske unije za integracije (DUI) koja je deo vlade premijera Gruevskog i Menduh Tači, lider opozicione Demokratske partije Albanaca. Oni su do sada učestvovali samo na razgovorima koji su pod okriljem Evropske komisije vođeni u Skoplju.

Prema dogovoru postignutom na poslednjem sastanku u Skoplju prošle nedelje, premijer Makedonije Nikola Gruevski je pristao na zahtev opozicione SDSM da se organizuju prevremeni parlamentarni izbori najkasnije do kraja aprila 2016.godine.

Očekuje se da se danas u Briselu nastave pregovori o tome šta je sve potrebno uraditi u periodu pre održavanja parlamentarnih izbora, od pročišćavanja biračkog spiska do unapređenja izborne regulative, dok je iz SDSM najavljeno da neće učestvovati u daljim pregovorima ako na sastanku ne bude reči i o ostavci premijera Nikole Gruevskog i formiranju tehničke vlade koja bi sprovela izbore.

Kako je najavljeno, odvojene sastanke sa evrokomesarom Johanesom Hanom imaće najpre Zoran Zaev i Nikola Gruevski, dok će se zajedničkom sastanku kasnije u toku dana pridružiti i Ali Ahmeti i Menduh Tači.

SDSM traži ostavku premijera Nikole Gruevskog i na protestima koji u Skoplju neprekidno traju od 17. maja ispred zgrade vlade Makedonije, gde je opozicija postavila i improvizovani kamp sa svojim aktivistima. Za 13. jun je i opoziciono albansko građansko udruženje BESA najavilo svealbanski protest na kome će zatražiti ostavku vlade Nikole Gruevskog i Alija Ahmetija.

Kriza u Makedoniji traje od aprila 2014. godine kada SDSM nije priznao rezultate parlamentarnih izbora, koji su takođe bili prevremeni i od kada njegovi poslanici ne učestvuju u radu parlamenta, a produbila se početkom godine kada je lider te partije Zoran Zaev optužio premijera Nikolu Gruevskog da je nelegalno prisluškivao više od 20.000 građana.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva