:

:

TV Most

clock

Avgust 31, 2015   12:05

0

109

U blokadi 98 škola

Verbić je apelovao sve lokalne samouprave da što pre izmire sva dugovanja da bi škole počele normalno da funkcionišu, jer se iz republičkog budžeta izdvaja novac za plate, ali sredstva za materijalne troškove padaju na teret lokalnih samouprava.

Neke lokalne samouprave su uložile napor i vidljivi su rezultati u Nišu i Kragujevcu, istakao je Verbić na RTS-u i izvinio se đacima, koji će sutra poći u škole, koje se renoviraju, "koje su opasane skelama".

Na pitanje o listama potrebnih kadrova i tehnološkim viškovima Verbić je odgovorio "imamo te liste, koje ranije nismo imali" i dodao da od juče postoji i lista nastavnika sa nepotpunim fondom časova.

Verbić je ukazao na nelogičnost da postoji 12.000 mesta na kojima bi neko mogao da se zaposli, a da, sa druge strane, ima toliko onih koji su tehnološki viškovi.

"Imamo oko 15.000 onih koji imaju nepunu normu", precizirao je Verbić i dodao da je pravilno da se sa 65 i po godina ide u penziju, što važi za ceo javni sektor, pa samim tim i za sektor prosvete.

Ministar prosvete je ukazao da ima situacija, gde nije razumno da se prekida školska godina, da bi đaci dobili novog nastavnika, da ne mora po svaku cenu da se promeni nastavnik i da i dalje postoje ograničenja koja se tiču preraspodele nastavnika.

"Problem je što u mnogim školama nemamo nastavnike potrebne za određene predmete", ocenio je Verbić i dodao da je želja da se imaju najstručniji ljudi, da oni koji su zaposleni u obrazovnom sistemu, imaju što puniji fond časova.

Verbić je izrazio nadu da niko neće u penziju otići zato što mora, već zato što žele da odu.

Ministar prosvete je podsetio da je ranije bilo tehnoloških viškova, ali da im nisu nuđene otpremnine, kojih sada ima dodao da se da nada da će to iskoristiti i otići oni koji su apsolutni tehnološki viškovi bez ijednog časa.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva